Qui més qui menys té una lleugera idea de què va passar el 26 d’abril de 1986 a Txernòbil. I més després de la famosa sèrie d'HBO –Chernobyl– sobre els fets. Els operadors de la sala de control del reactor número quatre de la Central Nuclear VI Lenin de Txernòbil  van cometre una sèrie d’errors fatals. I és que la central nuclear va saltar pels aires donant lloc a l’accident nuclear més perillós de la història. A posteriori, per això, s'ha vist que potser no va ser 'culpa' dels operaris. “La nuclear de Txernòbil tenia un mal disseny del reactor, operava malament en un sistema regulador ineficaç”, assegurava el director de l’Institut Dalton i professor de radioquímica de la Universitat de Manchester Francis Livens, en una conversa amb ElNacional.cat.

Amb el pas dels anys, a més de parlar de la importància de l'accident, també han incrementat les ganes de visitar el lloc. I enguany, aprofitant que és el 35è aniversari hi ha la possibilitat de sobrevolar el lloc. Ara s'ofereix un recorregut aeri que donarà als passatgers l'oportunitat de contemplar la central nuclear des de l'aire, així com la ciutat abandonada de Prípiat. La visita aèria ha estat però, aquest diumenge, un dia abans de l'aniversari.

chernobyl unsplash

Comptador Geiger / Unsplash

Es tracta d'un itinerari senzill, per uns 87,96 euros (2.972 hrívnies), els participants podran obtenir una plaça en un jet de passatgers que volarà des de l'aeroport de Boryspil de Kíev fins a Txernòbil, contemplant panoràmiques de la zona d'exclusió, al voltant de la central elèctrica. A més, també hi ha disponible, segons la descripció, fer-se una foto a la cabina i una selfie amb el pilot, segons recull la CNN. Durant el vol, els organitzadors diuen que l'avió es mantindrà per sobre de l'alçada mínima permesa, 900 metres sobre Txernòbil, apropant-se al màxim a la central nuclear però sense comprometre la seguretat dels participants. Per altra banda, també es respectaran les mesures de seguretat imposades per la Covid, de fet la mateixa CNN ressalta que aquest tour només es podrà fer per la pandèmia, que ha fet que hi hagi un avió disponible.  

Txernòbil, l'atracció turística

Visitar aquest tipus de llocs té un nom i es diu turisme fosc o "tanatoturisme". Un turisme, però, que atreu centenars o milers de persones. De fet, segons Iaroslav Iemelianenko, director del Chernobyl Tour, "Txernòbil és la destinació turística amb més èxit a Ucraïna". I recorda a la CNN que "abans de la quarantena, el nombre de turistes s'havia duplicat cada any".

chernobil unsplash

Prípiat / Unsplash

A internet, es poden trobar anuncis d'excursions a Txernòbil que animen els viatgers a veure els "devastadors efectes que va tenir l'accident de Txernòbil" i d'altres que per 391,95 euros per persona proposen submergir-se a la zona amb un guia experimentat, un vestit contra la radiació i el seu propi comptador Geiger, que permet mesurar la radiació d'un lloc.

El coronavirus, però, també ha passat factura. El 2020, només 32.000 persones van visitar la zona d’exclusió, 72.000 menys que el 2019.

 

 

Imatge principal: Prípiat / Unsplash