Mariúpol ha patit un setge durant gairebé tres mesos. I això ha deixat conseqüències desastroses per a la ciutat. Edificis destrossats i molta runa. I és que després que els últims soldats ucraïnesos es rendissin a la fàbrica d'Azovstal, la ciutat de Mariúpol ha passat a mans russes. Ara es creu que almenys 22.000 residents de Mariúpol van morir durant els tres mesos de bombardejos i setge de les tropes russes a aquesta ciutat costanera, segons càlculs de l'assessor de l'Alcaldia, Petro Andriuxenko. "Mariúpol és ara una ciutat de fantasmes", ha precisat l'assessor municipal en declaracions a la cadena CNN en descriure la situació en què es troba l'urbs.

Andriuxenko ha afegit que aquesta xifra de víctimes mortals es basa en els càlculs que ell i altres funcionaris de l'ajuntament han realitzat a través dels contactes que mantenen amb altres treballadors municipals que continuen atrapats a la ciutat. Tot i això, l'assessor ha dit que creu que la xifra real de morts podria ser molt més gran. També ha indicat que el procés d'enterrar els morts s'ha complicat, ja que els cossos recuperats han de passar primer pel dipòsit de cadàvers i ser reclamats per alguna persona a les forces russes que controlen la ciutat. I la persona que els reclama es veu obligada a accedir a ser gravada en un vídeo en què ha d'assegurar que el mort va ser assassinat per l'exèrcit ucraïnès, ha denunciat Andriuxenko i recull Efe.

Controlada pels russos

En estar controlada pels russos, les administracions locals de Mariúpol estan sent substituïdes per nous organismes imposats pels invasors. Malgrat tot, alguns dels seus funcionaris encara romanen a l'urbs i intenten relatar a l'exterior el que passa a la zona, amb dades que no poden ser contrastats amb fonts independents. Andriuxenko ja va informar aquest dimarts de la troballa de gairebé 200 cossos en estat de descomposició sota la runa en un dels soterranis de la ciutat portuària.

La ciutat de Mariúpol, a la vora del mar d'Azov, ha quedat pràcticament destruïda pels bombardejos russos des que va començar la invasió russa del país el 24 de febrer passat. Assetjada per l'exèrcit rus, la seva població ha patit la crisi humanitària més gran del país i s'ha vist minvada des del gairebé mig milió d'habitants fins als menys de cent mil que resideixen actualment entre les seves ruïnes.

Ciutat balneari?

El panorama és desolador. Rússia s'ha compromès a reconstruir la ciutat i convertir-la en un balneari. Un projecte que, veient les imatges que arriben –en comptagotes– de la ciutat, es fa difícil d'imaginar. Periodistes de l'agència de notícies AFP han viatjat a Mariúpol en un viatge organitzat per a la premsa a través del ministeri de defensa rus. L'exèrcit, però, no ha permès acostar-se a Azovstal.

Una ciutat per reconstruir sencera

Segons el cap de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, Denis Pushilin, el 60% de les cases de Mariúpol van ser destruïdes, el 20% de les quals no es poden reconstruir. Les dades, però, no coincideixen amb les que constata Ucraïna. Segons funcionaris ucraïnesos i dades que recull la CNN, els bombardejos van fer malbé el 90% dels edificis residencials de la ciutat, i el 60% van rebre impactes directes i el 40% estan destruïts. També van resultar danyats set hospitals (tres destruïts), tres ales de maternitat (una destruïda), set instituts d'ensenyament superior, 57 escoles i 70 escoles bressol.

 

Imatge principal: civils fora del teatre de Mariúpol després que tropes russes l'haguessin bombardejat / Efe