Tres xemeneies de magma romanen actives després que s'hagi reduït l'activitat de l'erupció volcànica que va començar la nit de dilluns a la península islandesa de Reykjanes, segons ha informat l'Oficina Meteorològica d'Islàndia (IMO per les sigles en anglès). Durant la tarda i la nit, l'erupció ha perdut força, tanmateix, els experts no han volgut fer prediccions a llarg termini, ja que podria ser que la reducció de potència només fos perquè s'està estabilitzant. En aquest cas, tot plegat encara es podria allargar dies i setmanes. 

😱 Així ha estat el moment de l'erupció del volcà a Islàndia | VÍDEO

🌋 El volcà d'Islàndia que va paralitzar Europa fa una dècada: el precedent de l'Eyjafjalla

📝 Volcà d'Islàndia: les recomanacions del govern espanyol si viatges o et trobes dins del país

A primera hora de la tarda s'havien comptabilitzat encara cinc sortidors situats al llarg de la fissura, que al punt àlgid aquesta nit presentava activitat semblant a un mur de foc al llarg una extensió de quatre quilòmetres. En la informació més recent, la IMO ha assenyalat a més que la lava ha fluït principalment cap a l'est, encara que també hi ha una llengua que s'està estenent cap a l'oest. A més, també s'ha informat que els assortidors de lava s'han reduït a tres de moment. Per altra banda, en el que es porta d'erupció s'han registrat 320 moviments sísmics, el de més intensitat de 4,1 a l'escala Richter.

Tot i que l'activitat sísmica ha disminuït en les darreres hores, la IMO ha advertit que és possible que es produeixen més erupcions al llarg de la fissura inicial, o més al nord, o al sud. Els experts alerten que una nova erupció es pot originar molt ràpidament i que la reducció de potència de l'erupció no és un indicador que s'acabi aviat, sinó només que s'ha estabilitzat, mentre que el fenomen es pot prolongar encara durant mesos.

erupció volca islandia 20 desembre (1)
L'escletxa que ha originat l'erupció té tres nuclis que expulsen lava. Foto: EFE

La vida i les infraestructures

"Crec que és molt difícil dir res quan hi ha la naturalesa pel mig, però tal com sembla estar concloent aquest matí, sembla que hem tingut força sort amb la localització i desenvolupament i esperem que es mantingui així", va afirmar el ministre d'Infraestructures, Sigurður Ingi Jóhannsson, el passat dimarts a la tarda. Si bé ningú a l'Executiu islandès vol fer prediccions, diversos dels seus membres han celebrat que, de moment, l'erupció no posa en risc les cases de la localitat més propera, Grindavík, que va ser evacuada el 10 de novembre passat, ni cap infraestructura humana. A més, el president d'Islàndia, Guðni Jóhannesson, ha assenyalat que la prioritat és protegir vides i la infraestructura, motiu pel qual Defensa Civil "ha tancat la zona afectada".

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!