Mentre la treva entre Israel i Hamàs s'allarga al sisè dia, els grups d'ajuda humanitària adverteixen que la franja de Gaza, colpejada per la guerra, està a punt d'una crisi humanitària a gran escala. Després de gairebé dos mesos de bombardeig israelià de Gaza, s'ha negociat una "pausa humanitària" per permetre l'alliberament d'ostatges israelians a canvi de presoners palestins. Com a part de l'acord, s'ha permès l'entrada de més ajuda humanitària a l'enclavament palestí que ha estat sota setge gairebé total.
Ara bé, les necessitats no estan cobertes. Si bé és cert que les Nacions Unides i grups com la Mitja Lluna Roja Palestina han pogut augmentar l'ajuda que entra a l'enclavament a través del pas de Rafah amb Egipte, l'augment temporal no és suficient per a les necessitats crítiques de la població de Gaza, on el 80% de la població està desplaçada.
L'ajuda humanitària entra amb comptagotes a Gaza
La pausa humanitària va començar divendres a les 7 del matí, hora local. Es va negociar inicialment per quatre dies, però s'ha allargat fins aquest dijous. S'està negociant que s'allargui una mica més, encara, però no és oficial que hi hagi un acord. Fins aquest dimarts a la nit, Hamàs havia alliberat 81 dels 240 ostatges, mentre que Israel ha alliberat 180 presoners palestins.
Els productes d'ajuda humanitària havien quedat estancats i les agències ja havien advertit que els productes podrien fer-se malbé a la frontera egípcia. Ara, enmig del caos logístic, s'ha pogut acabar una entrega a la població.
Hind Khoudary, informant per Al Jazeera des de la ciutat del sud de Khan Younis, ha dit dimarts que almenys 750 camions havien travessat la frontera de Rafah cap a Gaza des de divendres. Això equival a uns 150 camions al dia. Tot i això, dilluns, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient ha dit Al Jazeera que es necessitarien 200 camions d'ajuda diàriament durant un període de dos mesos per satisfer les necessitats bàsiques de la població. Es necessita molt més combustible perquè l'agència de l'ONU pugui subministrar energia a serveis vitals com ara plantes de tractament d'aigües residuals i plantes dessalinitzadores d'aigua.
Fins i tot això (200 camions per dia) està molt per sota del que Gaza, sota un setge terrestre, marítim i aeri per part d'Israel des del 2007, rebia abans del 7 d'octubre. Abans de la guerra actual, 500 camions d'ajuda entraven a Gaza diàriament de mitjana, segons l'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA).
Situació humanitària molt complicada
La guerra ha devastat Gaza i ha matat gairebé 15.000 persones, i es creu que almenys 6.800 han mort sota la runa. Desenes de milers de ferits han patit a causa de l'escassetat d'atenció mèdica. Si bé la treva ha permès als palestins a l'enclavament assetjat un petit respir i un cert descans del constant dels drons i avions de guerra, la situació humanitària és terrible.
La guerra d'Israel ha dividit en dos territoris de 2,3 milions de persones. A mesura que es van intensificar els atacs al nord, l'exèrcit israelià va obligar la població a desplaçar-se cap al sud, on els subministraments d'aliments, combustible i aigua han estat escassos.
L'ONG internacional ActionAid ha dit que les entregues es van limitar sobretot al sud, on ara hi ha 1,8 milions de persones desplaçades. "Per a moltes dones que sostenen casa seva i enfronten més boques que alimentar als sobrecarregats refugis de Gaza, noves pauses no ajudaran ni de lluny a millorar la situació que enfronten", ha dit l'ONG.