El Tribunal Constitucional del Perú ha ordenat aquest dimarts l'alliberament de l'expresident del Perú, Alberto Fujimori (1990-2000), tot i que la Cort Interamericana de Drets Humans (CorteIDH) va ordenar el contrari l'any passat. "Aquest Tribunal Constitucional ordena que l'Institut Nacional Penitenciari (INPE) i el director del Penal de Barbadillo (on està reclòs), en el dia, disposin la immediata llibertat de l'afavorit, Alberto Fujimori", resa un acte del TC. Aquesta mesura del TC ha tingut lloc després que un jutjat de la regió peruana d'Ica declarés divendres passat improcedent una resolució del Tribunal Constitucional (TC) que restablia el seu indult.
Alhora, el TC crida "severament l'atenció" al jutge del primer jutjat de recerca preparatòria d'Ica, el senyor Vicente Fernández Tapia, qui dies enrere havia decidit no executar l'alliberament de l'exmandatari, després que el president del TC digués que les autoritats del país havien de procedir a l'excarceració, encara que va deixar en mans del magistrat regional la decisió d'ordenar la seva sortida de presó. En una resolució inapel·lable, els magistrats restitueixen l'indult que li havien atorgat a Fujimori l'any 2017 per raons humanitàries, i que després va ser revocat per la Cort Suprema el 2019.
La decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'excarcerar l'expresident Alberto Fujimori ha generat aquest dimarts el rebuig dels familiars de les víctimes de les matances per les quals va ser condemnat a 25 anys de presó, organismes defensors dels drets humans i legisladors d'esquerra. "Com a familiars de víctimes estem condemnats a viure entre l'angoixa, la ràbia i el sentiment de ciutadans de segona. Els nostres drets per sota de la llibertat indeguda d'un delinqüent", ha afirmat Gisela Ortiz, germana d'un dels deu estudiants desapareguts a la universitat La Cantuta el 1992.
Fujimori de 85 anys, pateix diversos problemes de salut, com càncer lingual, fibril·lació auricular, malaltia pulmonar i hipertensió. L'expresident del Perú compleix des de 2009 una condemna per "crims contra la humanitat" al penal de Barbadillo, una petita presó per expresidents a l'est de Lima, per la mort de 25 persones en dues matances perpetrades entre 1991-1992 per un esquadró de l'exèrcit. La representant d'una agrupació d'afectats per aquest sonat cas ha agregat, al seu compte de X (abans Twitter), que "l'indult de 2017 va ser negociat" i ha qualificat la decisió del TC com una "inacceptable decisió" i ha acompanyat la publicació de l'etiqueta "#FujimoriCulpable".