El Tribunal Suprem dels Estats Units avala, si bé dividit, les deportacions sumàries de veneçolans per part del govern de Donald Trump fent ús de la llei d'Enemics Estrangers de 1798, que fins ara només s'havia utilitzat en temps de guerra. D'aquesta manera, l'alt tribunal nord-americà ha derogat aquest dilluns l'ordre del jutge federal James Boasberg que bloquejava les deportacions des del passat 15 de març. No obstant això, el Suprem afegeix un matís: assenyala que els detinguts i subjectes a ordres d'expulsió tenen dret a ser notificats i a l'oportunitat d'impugnar la seva deportació amb "un temps raonable".
L'Administració de Donald Trump havia presentat un recurs d'emergència al màxim tribunal nord-americà una vegada es va trobar l'oposició judicial d'un tribunal federal. El Govern dels EUA argumentava en el seu recurs que aquesta és una qüestió de seguretat nacional massa urgent per a ser resolta en tribunals de menor instància. En el seu escrit, el govern de Trump també assenyalava que la Constitució deixa clar que la competència sobre seguretat nacional recau de manera indubtable sobre el president i demanava d'aixecar el bloqueig judicial.
Cal destacar que el Tribunal Suprem nord-americà, amb càrrecs vitalicis, presenta majoria conservadora, a la qual va contribuir Trump amb nomenaments afins durant el seu primer mandat. De fet, l'alt tribunal nord-americà ha votat dividit: cinc vots a favor, de cinc magistrats homes i conservadors, i quatre en contra, de les quatre magistrades, una d'elles conservadora i tres progressistes. A més d'avalar les deportacions, el Suprem ha aprovat assenyalar que els migrants detinguts estan per ara confinats a Texas, per la qual cosa la batalla legal contra la seva deportació s'ha de resoldre en aquest estat habitualment conservador del sud i no en un tribunal del Districte de Columbia.
Deportacions a El Salvador
Trump ha assegurat que la banda transnacional Tren de Aragua, que acusa d'haver-se infiltrat en el Govern de Nicolás Maduro, està envaint el país. Per això, va invocar el 15 de març la llei d'Enemics Estrangers, norma de 1798 no utilitzada des de la Segona Guerra Mundial, que permet expulsar estrangers sense una vista judicial prèvia. Aquell mateix dia, malgrat l'ordre judicial de Boasberg, tres avions contractats pel Govern nord-americà es van enlairar de Texas i van lliurar uns 200 veneçolans que van ser empresonats en el Centre de Confinament del Terrorisme (Cecot), la presó salvadorenca de màxima seguretat, amb la col·laboració del president d'El Salvador, el dretà Nayib Bukele.
Trump: "Un gran dia"
Després de la decisió judicial, Trump ha sortit a celebrar-ho i ha afirmat que es tracta d'"un gran dia per a la justícia". "El Suprem ha defensat l'estat de dret al nostre país en permetre que un president, sigui qui sigui, pugui assegurar les nostres fronteres i protegir les nostres famílies i al nostre país", ha dit en una publicació a la seva xarxa social, Truth Social. Per la seva part, la fiscal general dels Estats Units, la trumpista Pam Bondi, ha celebrat que el Suprem s'hagi posat "al costat de l'Administració Trump". "La decisió d'aquesta nit és una victòria històrica", ha valorat Bondi, que ha asseverat que seguirà "lluitant als tribunals perquè els Estats Units torni a ser un lloc segur". "Un jutge activista a Washington no té jurisdicció per a arrabassar-li al president l'autoritat per a dirigir la política exterior", ha conclòs.