El Tribunal Suprem dels EUA va acceptar a tràmit aquest divendres el cas sobre l'expulsió de l'expresident Donald Trump (2017-2021) de les primàries republicanes del Partit Republicà a Colorado, informa l'agència Efe. La decisió col·loca el tribunal en la posició d'establir una postura a escala nacional sobre si Trump pot participar en les eleccions presidencials de 2024 o si, al contrari, el paper que va jugar en l'assalt al Capitoli de 2021 el fa inelegible.
En un breu escrit judicial, el Tribunal Suprem indica que ha admès a tràmit el cas i que els nou jutges celebraran una audiència pública el 8 de febrer per escoltar els arguments de les parts. La petició perquè l'Alt Tribunal estudiés el cas venia de l'equip legal de Trump, que havia recorregut contra una decisió anterior del Tribunal Suprem de Colorado.
El 19 de desembre de l'any passat, en una decisió sense precedents en la història dels Estats Units, el Tribunal Suprem de Colorado havia determinat que Trump no podia participar en les primàries republicanes d'aquest estat pel seu paper en l'atac al Capitoli. Posteriorment, el 28 de desembre, Maine es va convertir en el segon estat a desqualificar Trump. En aquest cas, la decisió va ser presa per l'autoritat encarregada d'organitzar les eleccions en aquesta circumscripció, la secretària d'Estat de Maine, la demòcrata Shenna Bellows.
L'equip legal de Trump també ha recorregut contra aquesta decisió de la secretària d'Estat de Maine, en aquest cas davant del Tribunal Suprem d'aquest estat. En ambdós casos, les autoritats van considerar que Trump va participar en un intent d'"insurrecció", la qual cosa el desqualifica per ocupar càrrecs públics d'acord amb la Secció Tercera de l'Esmena 14 de la Constitució.
Aquesta esmena va ser aprovada el 1868, després de la guerra civil als Estats Units, amb l'objectiu d'evitar que els alçats del sud de la Confederació que havien jurat la Constitució i després la van trair poguessin arribar al poder. Aquestes decisions, a falta que es pronunciï el Tribunal Suprem dels EUA, només afecten Colorado i Maine perquè en el sistema federal nord-americà cada estat -i no la nació- és responsable d'organitzar els comicis.
Altres estats dirimeixen si Trump pot presentar-se a les eleccions
Una altra quinzena d'estats, entre ells Oregon, Virgínia, Nova York o Nevada, estan també dirimint si Trump pot presentar-se a les eleccions. En el complex sistema polític i electoral nord-americà, on els estats són els encarregats d'organitzar els comicis, encara que siguin els presidencials, cada un té les seves pròpies lleis i regles, per la qual cosa demandes semblants poden tenir un desenllaç diferent.
És allà on cobra més importància el Suprem, ja que una decisió de l'Alt Tribunal hauria de ser acatada a tota la nació. Sis dels nou integrants de l'Alt Tribunal són considerats conservadors, tres d'ells nominats pel mateix Trump durant el seu mandat, per la qual cosa seria sorprenent no li donin la raó a l'exmandatari. Tanmateix, el fet que alguns d'ells siguin seguidors de l'"originalisme", un corrent legal, que advoca per interpretar la Constitució tal com la van escriure els fundadors sembra dubtes sobre la futura decisió del Suprem.
Encara que l'audiència pública per estudiar el cas serà el 8 de febrer, encara no se sap quan el Tribunal Suprem dels EUA emetrà la seva decisió i tampoc no se sap com de lluny anirà. Les primàries tant de Colorado com de Maine estan convocades per al pròxim 5 de març.