El Tribunal Suprem de Veneçuela ha confirmat la victòria de Nicolás Maduro a les eleccions, més de vint dies després de la seva celebració (el 28 de juliol). "Convalida aquesta Sala Electoral els resultats de l'elecció presidencial del 28 emesos pel Consell Nacional Electoral (CNE)", ha dit davant les altes autoritats de l'Estat i representants diplomàtics la presidenta de l'alt tribunal, la chavista Caryslia Rodríguez, qui ha liderat el peritatge judicial del resultat.

La sentència del Suprem, en mans de chavistes, ha conclòs de manera "inequívoca i il·limitada" la revisió de les eleccions. Una revisió que es produeix 22 dies després que el mateix Maduro la sol·licités, mitjançant un recurs d'empara que mai es va conèixer i pel qual van ser convocats al tribunal els 10 excandidats presidencials. Rodríguez ha explicat que la seva decisió s'ha basat en un informe elaborat per experts nacionals i internacionals "altament qualificats i idonis" (les identitats dels quals es desconeixen), així com detalls de tot el procés de validació (que es va dur a terme sense presència de representants de l'oposició). 

Abans que s'emetés la sentència, el líder de la principal coalició opositora, la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), Edmundo González Urrutia, havia advertit que la decisió judicial "només agreujarà la crisi" que viu Veneçuela. "Senyors del TSJ: cap sentència substituirà la sobirania popular. El país i el món coneixen la seva parcialitat i, per tant, la seva incapacitat de resoldre el conflicte. La seva decisió tan sols agreujarà la crisi", havia expressat González Urrutia a Twitter, on havia augurat que l'alt tribunal afavoriria el govern. Un cop coneguda la sentència, ha escrit: "La sobirania resideix intransferiblement en el poble. Els òrgans de l'Estat emanen de la sobirania popular i a ella estan sotmesos. No usurparan la veritat". Per la seva banda, Maduro havia assegurat que la institució és "sòlida".

El PUD manté que el seu candidat va guanyar per ampli marge les eleccions i va publicar "el 83,5% de les actes electorals" per reforçar el seu reclam, que ha rebut el suport de diversos països i organitzacions tant nacionals com internacionals. Tanmateix, el CNE va donar la victòria a Maduro, sense haver publicat els resultats desagregatstot i que s'havia promès la seva publicació—. Des d'aleshores, bona part de la comunitat internacional exigeix veure les actes electorals, sense èxit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!