La primera volta de les eleccions presidencials a Romania ha estat marcada pel sorprenent resultat de Calin Georgescu. El polític d'extrema dreta no estava al radar de les enquestes, ni tan sols va participar en els grans debats televisius que van precedir els comicis. Tanmateix, actualment, lidera la cursa presidencial a Romania. D'extrema dreta, prorús i anti-OTAN, Georgescu ha construït la seva base de seguidors a través de les xarxes socials i fora del radar dels espais tradicionals per les campanyes electorals, amb aparents bons resultats fins ara.
Georgescu, de 62 anys, ha transformat el 6% que li donaven les enquestes en una rotunda victòria amb el 23% dels vots, superant fins i tot l'actual primer ministre, Marcel Ciolacu. Gran part d'aquest suport l'ha aconseguit amb el seu gran èxit a les xarxes socials, el qual ha sabut encaminar per presentar-se com a candidat presidencial. Georgescu s'ha convertit en els darrers anys en una estrella de l'extrema dreta a Tiktok, on compte amb gairebé 300.000 seguidors i els seus vídeos arriben a milions de visualitzacions.
L'estrellat a Tiktok, part del seu èxit
Segons analitza Politico, els clips de Georgescu que es van fer virals, sovint estan produïts amb l'estil subversiu i populista del polèmic influencer Andrew Tate, acompanyats de música dramàtica i subtítols. La seva estratègia digital ha desconcertat els analistes polítics, que debaten si el seu sobtat èxit és degut al descontentament dels votants per l'alta inflació, la desinformació, o fins i tot una possible ingerència russa, donat el seu conegut suport al president rus, Vladímir Putin, i les seves crítiques a l'OTAN i la UE.
Una investigació de dos portals informatius romanesos, Info Sud-Est i G4Media.ro, assenyalen que TikTok va quedar inundada amb etiquetes referides a la seva candidatura i que en una setmana les visualitzacions dels seus missatges es van disparar un 60%.
La seva retòrica és grandiloqüent i exagerada, fins al punt que durant la campanya s'ha presentat com un "enviat" de Déu i no pas com un candidat. Si bé això ha deixat estupefactes a bona part dels romanesos, un significatiu 23% l'han escollit. Alguns dels seus crítics assenyalen que la seva possible victòria és una victòria de Moscou. Històricament, Romania era un dels països postsoviètics que més lluny de la influència del Kremlin s'havia mantingut. Tanmateix, aquest gir en la política romanesa obre la porta a un futur molt diferent.