Va ser descoberta el 1826 a la ciutat egípcia de Tebes, però fins ara no s'ha sabut de la seva importància. L'equip del Projecte Mòmies de Varsòvia ha identificat entre les peces de la col·lecció del Museu Nacional d'Història de la capital polonesa, la primera mòmia egípcia embarassada de la qual es té notícia.
La troballa s'ha fet públic aquesta setmana a la revista Journal of Archaeological Science. Fins a aquest moment, es creia que el cos era el d'un sacerdot arran de les inscripcions del seu sarcòfag. Ara s'ha pogut precisar que es tracta d'una dona adulta en avançat estat de gestació.
Concretament, la dona embalsamada tenia entre 20 i trenta anys i es trobava entre la setmana 26 i la 30 de gestació. Segons destaquen els científics que l'han localitzat, el descobriment obre la porta a investigar l'embaràs a l'antic Egipte, que es podrà comparar i relacionar amb els casos actuals, i crea noves preguntes al voltant de l'estat del fetus en el seu sistema religiós i social.
Se'n desconeix la identitat
Els científics van poder determinar que es tractava d'una dona embarassada, gràcies a l'examen radiològic de les restes. Segons ha explicat l'arqueòleg Wojciech Ejsmond, membre del Projecte Mòmies de Varsòvia, es tracta d'una dona que formava part de l'elit de Tebes i estava curosament momificada i ricament guarnida amb amulets.
Amb tot, sembla que alguns dels ítems que acompanyaven el cos van ser robats durant el segle XIX i, de moment, no se sap quins altres tèxtils hi ha dins de l'embenat que la cobreix. Ejsmond si que assenyala que la mòmia "representa un bon exemple d’antigues habilitats d’embalsamament egipci, suggerint així la seva elevada posició social". També se sap que el fèretre, es va fer a la regió de Tebes al segle I aC per a un sacerdot Hor-Djehuty.
La seva identitat és, però, desconeguda i tampoc es pot provar que fos trobada al lloc on es va indicar primerament, entre les tombes reials de Tebes. Segons explica Ejsmond en un post d'Instagram, pot ser que aquestes dades fossin manipulades per augmentar-ne el preu. "Tot això fa que la seva identitat sigui un misteri", escriu l'arqueòleg.