Els bombers han trobat almenys 26 persones mortes en els incendis de Grècia, possiblement persones migrants en situació irregular. La troballa s'ha produït aquest dimarts al bosc de Dadia, al nord-est del país i a prop de la frontera amb Turquia. Inicialment, s'havien trobat els cossos carbonitzats de 18 individus —que el govern grec ha confirmat que havien entrat al país de manera il·legal—. Però poc després, la xifra de morts ha apujat fins a 26 quan els equips de rescat han trobat un altre grup de vuit integrants morts en el parc nacional.

Ha sigut el portaveu dels bombers, Giannis Artopoios, qui ha declarat que els cossos eren de persones que "probablement havien entrat de manera irregular" a Grècia després de travessar el riu Evros (fronterer amb Turquia) i que van morir en els incendis declarats en les últimes hores. Ara, la policia ha activat un equip de reconeixement de víctimes i ha començat a investigar el succeït. "Un control realitzat pels bombers a la zona ha permès trobar 18 cossos prop d'una barraca. Ja que des d'ahir no s'havia denunciat cap desaparició, s'està investigant la possibilitat que hagin entrat il·legalment en el país", ha assenyalat Artopoios sobre els primers morts. El ministre d'Immigració, el conservador Dimitris Kairides, ha lamentat que "la tragèdia confirma, una vegada més els perills de la immigració irregular". "Denunciem, una vegada més, l'activitat assassina dels traficants criminals i el comerç de fluxos irregulars, que és el que posa en perill la vida de molts migrants tant a terra com al mar cada dia", ha afegit.

Incendis a Grècia: més morts al bosc de Dadia?

Hores abans, els equips de rescat ja havien trobat a prop de la zona un altre cadàver carbonitzat que encara no s'ha pogut identificar i que també se sospita ara que era una persona migrant en situació irregular. Sigui com sigui, la xifra de cossos trobats aquest dimarts és de 27. A més, les autoritats gregues tenen por que en els pròxims dies augmenti el nombre de persones mortes en el bosc de Dadia —ja que és una zona de pas comuna per aquells qui creuen des de Turquia—.

En aquesta zona s'han evacuat diverses poblacions per mor de la seva proximitat a les flames, atiades per les altes temperatures, la sequera i els forts vents. El portaveu dels bombers ha explicat que des de dilluns s'han enviat missatges de text d'evacuació als dispositius mòbils de la zona, també a telèfons de xarxes estrangeres. 

Incendis Grecia, Hospital Alexandrupolis / Efe
Les flames s'apropen a l'hospital d'Alexandrúpoli, durant la nit de dilluns a dimarts / Efe

Ni un, ni dos, ni tres: a Grècia cremen fins a almenys vuit grans incendis en diferents punts del país, el més greu dels quals és el que va començar dissabte prop de la ciutat portuària d'Alexandrúpoli (també prop de Turquia). De fet, Dadia es troba al nord d'aquesta ciutat portuària que aquest dimarts al matí ha vist com s'evacuava el seu principal hospital per la proximitat del foc: un transbordador del port ha acollit 90 dels 204 pacients del centre sanitari, mentre que la resta han sigut traslladats a altres hospitals.

Els mitjans de comunicació grecs han informat d'explosions en el recinte, probablement provocades per l'explosió de tancs d'oxigen i altres aparells. A més, també es veuen núvols de fum causats pel foc que són tan grossos que es poden reconèixer en imatges per satèl·lit i s'expandeixen durant centenars de quilòmetres cap al sud del país. Ara per ara, sembla que caldrà esperar com a mínim fins divendres perquè els bombers tinguin una oportunitat contra les flames: les altes temperatures, la sequera ambiental i els vents persistiran a Grècia fins al 25 d'agost, segons els serveis meteorològics.

 

Imatge principal: els bombers llancen aigua contra les flames d'un dels incendis de Grècia, en aquesta ocasió a prop d'Atenes / Efe