L'empresonat líder opositor rus, Alekséi Navalni, ha reaparegut aquest dilluns en una presó a prop de la serralada dels Urals, en el cercle polar Àrtic, després de gairebé tres setmanes en parador desconegut, segons ha informat a la xarxa social X el seu equip de col·laboradors. "Hem trobat Alekséi Navalni! Es troba a la penitencieria IK-3 a la localitat de Jarp, al districte autònom de Yamalo-Nénets. Avui l'ha vist el seu advocat. L'Alekséi està bé", va escriure Kira Yarmish, portaveu de l'opositor.
Vint dies en parador desconegut
Els advocats de l'opositor no contactaven amb el seu client des del passat 5 de desembre, fet que va alertar els seus correligionaris i les cancelleries occidentals. La localitat de Jarp, que té uns 6.000 habitants, es troba a gairebé 2.000 quilòmetres de Moscou o a unes 45 hores amb tren des de la capital russa. Jarp està a menys de 50 quilòmetres de Salejard, la capital administrativa d'aquest territori que té una superfície més gran que la de França, però que està poblat per només mig milió d'habitants. Segons un dels seus col·laboradors en l'exili, Iván Zhdánov, la presó porta el nom de "Llop polar" i és considerada una de les presons més llunyanes de la civilització de tot Rússia.
Aquest dilluns es complia el vintè dia des que els col·laboradors de Navalni van aixecar la veu d'alarma sobre el parador de l'opositor, que compleix gairebé 30 anys de presó. Fa deu dies els serveis penitenciaris russos (FSIN) van admetre que Navalni havia estat traslladat des de la presó on complia condemna a la regió de Vladímir, però no van precisar la seva nova destinació.
El FSIN explica que l'opositor va abandonar la presó "en virtut de la decisió dictada pel Tribunal Urbà de Moscou el 4 d'agost" passat, que incloïa una nova pena de 19 anys per extremisme. De moment, es desconeix si Yamalo-Nenets serà la destinació definitiva de Navalni, que va ser traslladat després d'anunciar una campanya contra la reelecció del president rus, Vladímir Putin, en el poder des de l'any 2000. El procés del trasllat a una altra presó, conegut com a "etapirovanie", pot prolongar-se durant setmanes, temps en què el reclús sol estar incomunicat.
Preocupació a Occident
Tant els Estats Units com la Unió Europea (UE) o Amnistia Internacional (AI) van expressar la seva inquietud per Navalni, enemic número u del Kremlin. El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, es va mostrar el dissabte "profundament" preocupat per l'opacitat sobre el parador de Navalni i va exigir "una vegada més" el seu "alliberament immediat" i al Kremlin que deixi de "reprimir a les veus independents a Rússia".
El passat 7 de desembre, Navalni va demanar des de la presó de votar contra Putin en les eleccions del 17 de març de 2024. Navalni també va anunciar la posada en marxa d'una pàgina web (neputin.org) que demanava als russos de recolzar a qualsevol candidat a la presidència, tret de Putin. L'endemà del seu llançament, el lloc va ser bloquejat.