L'alcaldessa de Motyzhyn, Olga Sukhenko de 50 anys, el seu marit i el seu fill, van ser segrestats per les tropes russes el 24 de març, segons la policia ucraïnesa. Tal com recull l'agència AFP, els cossos s'haurien trobat en aquesta localitat, a l'oest de Kíiv. La policia hauria mostrat als periodistes quatre cadàvers, entre ells els de l'alcaldessa, mig enterrats en una fossa, prop d'un pinar. També s'hauria trobat un altre cos al fons d'un petit pou en un jardí. Tal com relata la policia, les cinc persones tindrien les mans lligades a l'esquena. Els residents del poble haurien dit a la mateixa agència que l'alcaldessa i el seu marit s'havien negat a col·laborar amb l'exèrcit rus.

La viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Vereshchuk, ha dit aquest diumenge que Sukhenko i el seu marit van ser "assassinats en captiveri". Un resident de la ciutat, que està en territori recentment abandonat per les forces russes a l'oest de Kíiv, hauria dit a l'agència Associated Press, que les tropes russes havien atacat els funcionaris locals per intentar guanyar-se'ls i els mataven si no hi col·laboraven. El quart cos trobat a la fossa no s'ha pogut identificar, però es creu que era un membre de les forces de seguretat d'Ucraïna, segons informa la cadena nord-americana CBS.

"L'escòria la va matar a ella, al seu fill i al seu marit després de torturar-los", ha dir l'assessor del Ministeri de l'Interior d'Ucraïna, Anton Gerashchenko, en un missatge publicat a l'aplicació de xarxes socials Telegram, que recull la mateixa cadena. Així, periodistes de les agències de notícies AP i Reuters van veure els cossos de quatre persones que semblaven haver rebut trets a una distància curta i llançats en un pou a Motyzhyn, i els residents al lloc van confirmar que l'alcaldessa i la seva família es trobaven entre les víctimes lligades i amb els ulls embenats. Les forces ucraïneses han mostrat la tomba a Motyzhyn als periodistes a mesura que augmentava la indignació internacional per una altra suposada atrocitat russa als suburbis de Kíiv.

Els horrors de Butxa

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha visitat dilluns la ciutat de Butxa, on va veure proves de primera mà dels assassinats en massa suposadament perpetrats pels invasors russos. Un funcionari regional va dir que uns 300 civils van ser massacrats a Butxa abans que Rússia retirés les seves forces de la ciutat a finals de la setmana passada, molts dels quals van ser enterrats en una fossa comuna poc profunda. 

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, visita de primera mà Butxa / Efe

Però, què explica els horrors d'un municipi com Butxa? Quan els paracaigudistes russos van arribar a l'aeroport de Hostomel, als afores de Butxa, inicialment van desaparèixer. Tothom creia que era perquè estaven de camí a Kíiv per buscar una alternativa al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que fos més pro-Moscou. Després d'uns dies, però, van reaparèixer amb conseqüències fatals. Butxa és el darrer, però també han passat per aquí altres ciutats d'Ucraïna com Txerníhiv, Mariúpol i Khàrkiv, que també han viscut un tracte similar. Primer, una apagada de comunicacions i després, tall de subministraments bàsics, electricitat, gas i aigua. Posteriorment, tal com constata el The Guardian, bombardeig generalitzat d'objectius civils i oferta falsa de corredors humanitaris, trencament i ensorrament d'infraestructures, hospitals, refugis antiaeris i escoles. 

Segrest d'alcaldes

El passat 11 de març, l'alcalde de Melitopol, Ivan Fedorov, al sud d'Ucraïna, va ser segrestat per soldats russos i alliberat uns dies després per un intercanvi de presoners. Rússia ha relaxat el control sobre la regió de Kíiv i al nord, per centrar els seus esforços militars a l'est del país. 

 

Imatge principal: soldats ucraïnesos inspeccionen un tanc rus a la ciutat reconquerida de Butxa, prop de Kíiv / Efe