El president nord-americà, Donald Trump, ha anunciat aquest dimarts que retira els Estats Units de l'acord nuclear amb l'Iran del 2015. D'aquesta manera, el president dels EUA planeja tornar a imposar totes les sancions que va aixecar com a part de l'acord nuclear, i aplicar noves penalitzacions econòmiques tant a Teheran com als països que col·laboren amb el programa nuclear iranià.
Aquesta és una de les decisions més importants del president nord-americà dels últims mesos, ja que suposa un cop en un dels grans èxits internacionals del seu successor, Barack Obama, i reobre la possibilitat d'una nova carrera nuclear al Pròxim Orient. A més, la retirada de l'acord aïllarà el seu país una mica més dels seus aliats, especialment els líders europeus signants del pacte, que en les últimes setmanes han visitat Washington per tal de pressionar el mandatari perquè romangui en l'acord.
En la compareixença davant la premsa que ha fet el president nord-americà per explicar la seva decisió, ha qualificat l'Iran com al major "exportador de terror" i ha assegurat que l'acord és una "gran ficció". En aquest sentit, ha anunciat que té una "prova definitiva" de que era una "mentida" la disposició de l'Iran d'acabar amb el seu programa atòmic.
L'acord al que va arribar Barack Obam l'any 2015 limitava el programa atòmic de l'Iran a canvi de l'aixecament de les sancions internacionals, però no incloïa cap referència a les armes convencionals o a la política exterior de la República Islàmica. Trump considerava inacceptables els terminis per a la caducitat de certes restriccions al programa nuclear iranià i, a més, criticava que el pacte no afrontés el programa de míssils balístics de Teheran ni les seves suposades activitats pernicioses a la regió.
Per aquest motiu, el màxim mandatari dels EUA ha anunciat que abandona l'acord, tot i que també s'ha mostrat disposat a segellar un nou acord perquè "grans coses passin per l'Iran i l'estabilitat a l'Orient Pròxim". Tot i això, ha avisat que "si el règim continua amb la seva aspiració nucleat, tindrà problemes més gran dels que mai ha tingut". Trump també ha pronosticat que els líders iranians voldran firmar un nou acord durador, encara que ara s'hi neguin. "Quan estiguin preparats, estic disposat", ha defensat.
Per la seva banda, el president iranià Hasan Rohaní ha anunciat que continuarà dins l'acord nuclear del 2015, tot i la retirada dels nord-americans, si se li garanteixen els seus interessos i que prendrà decisions més endavant en cas contrari. "Hem de ser pacients per veure com els altres països reaccionen", ha dit Rohani en un discurs al·ludint a la resta de signants del pacte: Rússia, Xina, Regne Unit, França i Alemanya.
De moment, el president francés Emmanuel Macron ja ha escrit un missatge a Twitter on ha assegurat que França, Alemanya i el Regne Unit lamenten la decisió. "El sistema internacional de lluita contra la proliferació d'armes nuclears està en joc", ha defensat Macron.
La France, l’Allemagne et le Royaume-Uni regrettent la décision américaine de sortir de l’accord nucléaire iranien. Le régime international de lutte contre la prolifération nucléaire est en jeu.https://t.co/fHuuUMUsCj
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 8 de mayo de 2018