Un dia després de firmar els nous aranzels contra el Canadà, Mèxic i la Xina, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha reconegut que la mesura causarà “dolor” als ciutadans nord-americans, però els ha defensat en dir que el resultat final “mereixerà el preu a pagar”. A mesura que les indústries es preparen per als nous gravàmens —del 25% per a béns de Mèxic i el Canadà, i del 10% per a les importacions de la Xina— el republicà ha donat la raó als economistes més pessimistes, els quals vaticinen que els aranzels tindran impacte en els consumidors. Les noves imposicions entraran en vigor aquest dimarts i Trump ha assegurat que “aquesta serà l’edat d’or d’Amèrica”.

El president ha complert aquest dissabte les seves amenaces i ha firmat les tres ordres executives per separat des de la seva residència privada a Mar-a-Lago, Florida. Abans, però, Trump no va reunir-se ni va parlar per telèfon amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau. Tampoc amb la presidenta mexicana, Claudia Sheinbaum. Trudeau ha revelat que ha intentat contactar amb el magnat des del dia de la seva investidura, el 20 de gener, però aquest no ha fet cas a les seves demandes. La decisió del republicà suposa també una estocada mortal al T-MEC, el tractat de lliure comerç que lliga els tres països nord-americans des del 1994.

Trump ha insistit —en majúscules— a la seva plataforma, Truth Social, que els Estats Units tenen “grans dèficits” amb el Canadà, Mèxic i la Xina, i que aquests permeten l'entrada de “delinqüència” i “drogues verinoses”. Amb tot, el mandatari ha sentenciat que és hora de deixar de ser “el país estúpid”. Els aranzels, doncs, neixen com una mesura que serveix per frenar el flux d’immigrants i substàncies il·legals. Sheinbaum ha carregat contra les "calúmnies" del president nord-americà sobre suposades aliances del seu govern amb el narcotràfic, cosa que ha negat "categòricament", i ha acusat Trump d'intentar una "ingerència" sobre Mèxic. Per la seva part, Trudeau ha dit que “ara és el moment de triar productes fets aquí mateix al Canadà”. “Comproveu les etiquetes. Fem la nostra part. Allà on puguem, triem el Canadà”, ha insistit.

El missatge del president ha anat dirigit a un suposat “lobby” globalista contra els aranzels, el qual “subvenciona altres països” i aquests “paguen una petita fracció del cost que els ciutadans nord-americans paguen pels medicaments i fàrmacs”. El que no ha volgut detallar Trump quan ha parlat de “dolor” pels nord-americans és que la iniciativa apujarà els preus d’una extensa varietat de béns comuns, des d'alvocats fins a sabatilles esportives i cotxes. En aquest sentit, el grup d'investigació no partidista Tax Foundation ha estimat que els gravàmens reduiran el PIB dels Estats Units en 0,4%, disminuiran l’ocupació en 344.000 llocs de treball i suposaran un augment mitjà de 830 dòlars per a cada llar del país el 2025.

Una guerra comercial a l’horitzó

Els aranzels de Trump amenacen de portar els Estats Units a una guerra comercial a tres bandes. Els tres països afectats han fet cas omís de les advertències del magnat sobre augmentar els seus gravàmens si prenien represàlies. El Canadà i Mèxic ja s'han mogut per executar les seves vendettes, a contracor, en el cas del primer ministre Justin Trudeau, que ha lamentat durant un discurs des d'Ottawa que “no volem ser aquí”.

Per la seva banda, el vicepresident J. D. Vance ha assegurat que el país està fart que altres s’aprofitin de la seva economia. "Encara tenim, gràcies a Déu, l'economia més gran del món sencer, les millors persones i els millors treballadors, però el missatge de Trump a tot el món és molt clar, estem cansats que se n’aprofitin i tenim un president que vetlla pels interessos dels ciutadans nord-americans", ha declarat en una entrevista a Fox News.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!