Les postures de Robert F. Kennedy Jr. han estat criticades i ridiculitzades durant anys per la comunitat científics i els seus adversaris polítics. Negacionista del canvi climàtic, conspiranoic i fermament antivacunes, quan es va retirar de la cursa electoral i va donar suport a la campanya de Donald Trump, els mitjans estatunidencs van apuntar que podria arribar a formar part del seu futur gabinet. Així ha estat i el president electe l'ha apuntat com futur secretari de Salut, fet que preocupa la comunitat científica dels Estats Units. En una entrevista a TIME, qui ha tornat a anomenar el magnat republicà com a persona de l'any, Trump s'ha alineat amb els postulats conspiranoics i antivacunes de Kennedy, relacionant la vacunació infantil amb l'autisme i obrint la porta a replantejar les campanyes de vacunes al país.
Trump ha estat preguntat específicament si acabaria amb els programes de vacunació infantil, i encara que no va respondre directament, sí que ha fet al·lusions a la seva relació amb l'autisme: "Tindrem un gran debat. La taxa d'autisme està a un nivell que ningú no creia possible. Si ens fixem, hi ha alguna cosa que ho està causant". En aquesta entrevista, el magnat republicà ha mostrat una gran confiança sobre Kennedy, deixant enrere els rumors que el seu lloc a la seva futura administració era una simple transacció electoral.
El president electe sosté que escoltarà amb atenció allò que aquest ha de dir sobre si hi ha vinculació entre la immunització i l'autisme. "Vull veure les xifres al final dels estudis que estem fent. Anem a totes, sabrem què és bo i què no és bo", ha afirmat. Kennedy ja ha esbossat anteriorment aquesta suposada relació entre vacunes i autisme, després d'oposar-se també a restriccions federals durant la pandèmia de covid-19, difondre informació manipulada sobre el virus i sembrar dubtes sobre l'eficàcia de, en general, immunitzar menors.
La revista TIME acompanya aquesta llarga entrevista amb un article de "fact-checking" en què verifica i corregeix desenes de respostes del republicà trufades de dades falses o imprecises, i dedica una d'aquestes puntualitzacions a les vacunes. "Trump va fer aquest comentari mentre parlava de les vacunes. La falsa afirmació que hi ha una relació entre les vacunes i l'autisme es remunta a un estudi retractat de la dècada de 1990. Encara que aquest estudi ha estat àmpliament desacreditat i refutat", recull la publicació estatunidenca.
Persona de l'Any (per segon cop)
Per segon cop, Trump ha estat escollit com a Persona de l'Any de la revista TIME "per organitzar un retorn de proporcions històriques, impulsar un realineament polític únic en una generació i remodelar la presidència nord-americana". Ja va tenir aquest títol el 2016, l'any que va guanyar també les eleccions presidencials davant de l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton.
Donald Trump is TIME's Person of the Year https://t.co/IjP5W2otV5 pic.twitter.com/CVHX9o0DB3
— TIME (@TIME) December 12, 2024