El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dijous la imposició d'"aranzels recíprocs" als països que graven productes nord-americans amb l'objectiu d'igualar les tarifes que aquestes nacions apliquen a les exportacions dels EUA. La mesura afectarà especialment la Unió Europea (UE), perquè Trump considera l'IVA com una barrera a la comercialització dels seus productes. "He decidit que, per raons de justícia, imposaré aranzels recíprocs, que vol dir que allò que un país fa pagar als EUA, nosaltres els cobrarem el mateix, ni més ni menys.", ha declarat Trump a la premsa al Despatx Oval abans de signar un memoràndum amb aquesta ordre.
"Tres grans setmanes, potser les millors que s'han vist mai, però avui és el gran dia: aranzels recíprocs! Fem que Amèrica torni a ser gran", ha publicat Trump a les xarxes socials aquest dijous al matí en un missatge escrit en lletres majúscules en què avisava d'un nou moviment de la seva Administració. Tanmateix, els aranzels no entraran en funcionament de forma immediata, amb l'objectiu de deixar marge als països afectats per negociar noves condicions comercials amb els EUA, segons ha informat un funcionari de la Casa Blanca aquest dijous.
Per què la Unió Europea serà la gran perjudicada
Fins ara, Trump havia anunciat aranzels contra la Xina, el Canadà i Mèxic —aquests dos últims es mantenen suspesos—, però amb els aranzels recíprocs va un pas més enllà i se centra en els aliats comercials dels EUA, que inclouen els països esmentats, el Japó, Corea del Sud i diversos països europeus. Al llarg de la campanya, Trump va insistir en la idea que el país patia un dèficit comercial a causa de pràctiques de comerç deslleials que han afectat l'exportació dels productes nord-americans. El document signat per Trump aquest dijous se centra en dos aspectes que, segons ell, han generat un tracte "injust" per als EUA en el comerç internacional: els aranzels imposats per altres països a les exportacions nord-americanes i les anomenades "barreres no aranzelàries", que van des de regulacions fins a taxes pel canvi de moneda.
És a causa d'aquest segon punt que s'espera que l'impacte dels aranzels sigui especialment greu en la relació comercial amb la UE. L'impost sobre el valor afegit (IVA) que s'aplica a la venda de tots els productes és considerat per l'Administració Trump com una barrera afegida que "triplica" el preu dels béns estatunidencs al mercat europeu. "Hi ha una raó per la qual Alemanya ven més cotxes que els que nosaltres els venem, i no és per la qualitat de la manufactura ni el disseny nord-americà. És simplement per pràctiques comercials deslleials, i això és letal. És un aranzel ocult", ha assenyalat el mandatari.
Abans de posar en marxa els aranzels, Trump ha encarregat al seu equip de comerç que analitzi, en els pròxims 180 dies, les relacions comercials actuals dels EUA amb cada país i estableixi si cal fer "correccions" per garantir una relació recíproca, segons es recull al memoràndum. En paral·lel, ha encarregat un informe sobre l'impacte fiscal que tindria per al país imposar aquests nous aranzels.