L’administració Trump ha començat a classificar milers d'immigrants, principalment d'origen llatí, com a “morts” en els registres oficials dels Estats Units, amb l’objectiu de fomentar-ne l'“autodeportació”. Aquesta estratègia, revelada pel New York Times, implica incloure aquestes persones en el “Death Master File” de l’Administració de la Seguretat Social (SSA), una base de dades reservada habitualment per a persones realment difuntes.

Aquesta acció té conseqüències immediates: en ser considerats morts pel sistema, se’ls anul·la el número de la Seguretat Social, cosa que impedeix accedir a serveis com Medicaid, Medicare, prestacions d’atur o préstecs federals. Segons fonts oficials citades pel mateix mitjà, l’objectiu és reduir el nombre d’immigrants al país mitjançant pressió econòmica i administrativa, amb l’esperança que marxin per pròpia voluntat.

Qui són els afectats i quines les conseqüències

El programa ha afectat més de 6.300 persones, segons va confirmar també l’agència Associated Press, que ha tingut accés a documents interns del govern. La majoria de les persones afectades són d’origen llatí, i es creu que algunes podrien tenir residència legal o estar en procés de regularització. A més, l’administració està considerant implementar multes de fins a 998 dòlars per dia per a aquells que incompleixin ordres de deportació, així com la confiscació dels seus actius, segons informació publicada per Reuters.

Aquestes mesures s’emmarquen en una estratègia més àmplia desenvolupada pel Departament d’Eficiència Governamental (DOGE), encapçalat actualment per Elon Musk. DOGE va intentar accedir massivament a les dades de la SSA per identificar immigrants en situació irregular, però un jutge federal va bloquejar aquesta acció. Segons un informe de la CNN, el tribunal va qualificar-ho d’“expedició de pesca” i va ordenar l’eliminació immediata de qualsevol dada obtinguda.

Diverses organitzacions de drets civils i grups legals, com l’ACLU, han criticat durament la mesura, alertant que vulnera els drets fonamentals de persones que podrien estar legalment establertes al país. Alguns afectats han descobert que han perdut l’accés a serveis bàsics i que consten com a difunts només quan reben el rebuig de tràmits administratius o bancaris.

Aquestes revelacions han provocat una nova onada de crítiques contra l’administració, especialment des del Partit Demòcrata i organitzacions d’ajuda als immigrants. Tot i això, fonts del govern continuen defensant l’estratègia com una eina per preservar recursos públics i reforçar el control migratori.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!