Donald Trump s'ha pronunciat sobre la mort de l'opositor rus Aleksei Navalni. Tanmateix, la resposta ha quedat lluny de criticar el govern de Vladímir Putin, sinó que ha aprofitat aquesta mort per carregar contra el govern de Joe Biden i els tribunals estatunidencs que investiguen la seva gestió com a president i les seves finances davant possibles irregularitats. A la seva xarxa social, Truth Social, ha publicat: "La sobtada mort d'Aleksei Navalni m'ha fet cada vegada més conscient del que està passant al nostre país. És una progressió lenta i constant, amb polítics, fiscals i jutges d'esquerra radical que ens porten pel camí de la destrucció".

Així doncs, Trump evita criticar Putin i la seva política repressiva contra tota mena d'oposició i a través del victimisme es compara amb Navalni. La seva única rival a les primàries republicanes, Nikki Haley, sí que ha apuntat directament a Putin com a responsable. A més, Haley va criticar a través de Twitter (ara X) que Trump no es va posicionar durant dies al respecte. 

Trump i Putin, anys de relació 

Quan Donald Trump va ser president dels Estats Units va mostrar molta complicitat amb Putin. Per això, quan la setmana passada el president rus va afirmar que preferia que guanyés les eleccions presidencials Joe Biden perquè té més experiència, les paraules del líder de Kremlin van despertar sorpresa. Els elogis de Putin a Biden són un dard enverinat, ja que el suport del líder rus pot perjudicar Biden durant la campanya. Les floretes del president rus són munició contra el candidat demòcrata, tot i que al llarg dels anys, amb qui ha mostrat més complicitat Putin ha estat amb Donald Trump, qui previsiblement tornarà a ser el candidat a la Casa Blanca dels republicans

A més, cal tenir en compte que fa dues setmanes, en l'entrevista amb el periodista ultradretà Tucker Carlson, Putin va mantenir una posició molt diferent sobre les seves preferències pel futur electoral dels EUA que ara. En aquell cas, va dir sobre Trump: "Hem rebut nombrosos insults i calúmnies de diverses generacions de polítics [dels EUA]. El senyor Trump va suposar una refrescant ruptura. És molt popular a Rússia, encara que potser això no li serveix de res".

La reconeguda complicitat amb Trump no va ser l'única posició que va acostar amb els republicans en aquella entrevista. Putin va tornar a insistir davant de Carlson perquè els EUA deixin d'enviar armes a Ucraïna, cosa que els republicans fa mesos que defensen a capa i espasa i que és un interès comú entre el partit i el Kremlin.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!