Donald Trump ha complert amb les seves amenaces. El magnat ha portat a un estadi sense precedents la guerra comercial contra socis històrics dels Estats Units com la Unió Europea. Mitjançant una taula que incloïa un llarg llistat de països —compartida a les xarxes socials—, el republicà ha anunciat aranzels recíprocs equivalents a "la meitat" del que cobren les altres nacions als EUA a tots els productes. Washington cobrarà gravàmens del 34% a la Xina, del 20% a la UE, del 31% a Suïssa o del 10% al Regne Unit. Des del roserar de la Casa Blanca, just al costat del Despatx Oval, Trump ha assegurat que “ens han estafat des de fa més de 50 anys, però això ja no tornarà a passar”. Aquest dimecres 2 d’abril, qualificat pel president nord-americà com el “Dia de l’alliberament”, ha sigut un punt d’inflexió en la política econòmica de la Casa Blanca.

El president dels Estats Units ha fet l’anunci en el marc d’un esdeveniment anomenat Make America Wealthy Again —que Amèrica torni a ser rica—, programat just després del tancament de la Borsa de Nova York. Trump ha revelat que hi haurà un "aranzel mínim de referència" del 10% a tots els països de la taula per "ajudar a reconstruir" l'economia nord-americana. També ha confirmat la implementació d’un gravamen del 25% als automòbils fabricats a l’estranger, una de les poques coses que se sabien abans de la seva intervenció.

“El 2 d’abril del 2025 serà recordat com el dia en què la indústria dels Estats Units va renéixer”, ha clamat Trump. La taula que mostra el percentatge que s’aplicarà a cada país quedarà recollida a la història. Tot i això, la informació que conté no és correcta. En el cas de la UE, per exemple, s’indica que l’organisme supranacional aplica un 39% d’aranzels, una xifra molt allunyada de la real. Alguns experts han indicat pocs minuts després de conèixer-se la notícia que el magnat ha inclòs altres elements com l’IVA, que res té a veure amb els aranzels.

Què impliquen els aranzels

Trump veu els aranzels massius com una resposta a tot allò que, segons ell, actua com un impost "injust" sobre els productes nord-americans o que suposa una barrera al comerç per al seu país. La intenció del magnat és reactivar la indústria nord-americana i augmentar els ingressos federals. En aquest sentit, a parer de Trump els nous gravàmens serviran per afavorir les exportacions i incentivar les empreses a traslladar la seva producció als Estats Units. També espera que els diners obtinguts pels aranzels permetin finançar les baixades d'impostos que va prometre.

L’anunci de Trump no només suposa un canvi en les relacions diplomàtiques de Washington, sinó que també contrasta respecte al seu mandat anterior, entre el 2017 i el 2021. Durant la seva primera estada a la Casa Blanca, el republicà només va imposar aranzels a productes específics, sobretot de procedència xinesa. Ara, però, els gravàmens són generalitzats i afecten inclús els socis més històrics dels Estats Units. Trump fa servir els aranzels com a arma diplomàtica per obtenir concessions d'altres països, com en el cas de Mèxic i el Canadà.

En aquest context, les mesures de Trump erosionen la posició internacional dels Estats Units i debiliten les aliances tradicionals a Occident. La bel·ligerància de l’administració republicana conduirà actors com la Unió Europea a impulsar la seva pròpia autonomia o que l'Amèrica del Sud s’acosti a la Xina. Es tracta de la confirmació d’una guerra comercial a gran escala. És probable que l’allau d’aranzels del magnat provoqui represàlies contra els productes nord-americans per part del Canadà i els 27. De fet, la Unió Europea ha advertit que reaccionarà sense "línies vermelles" mentre que, segons la premsa asiàtica, la Xina, el Japó i Corea del Sud respondran conjuntament als gravàmens de la Casa Blanca.

A escala interna, els ciutadans estatunidencs també pagaran els plats trencats. Les mesures impulsades per Trump augmentaran la inflació a curt termini, reduiran el consum i alimentaran la incertesa entre els inversors. Les polítiques proteccionistes sempre són negatives d’entrada, però s’impulsen pensant a llarg termini. Tot i això, res pot assegurar al president dels Estats Units que el balanç final serà positiu, ja que tot plegat alentirà el creixement econòmic del país durant molt de temps. Les més que probables represàlies d’altres països encariran les importacions de matèries primeres i béns intermedis, a més d’augmentar-ne els costos. 

Pel que fa a la borsa, els índexs borsaris nord-americans S&P 500 i Nasdaq han registrat el pitjor trimestre des del 2022, inclús abans de conèixer-se les mesures anunciades aquest dimecres al vespre. Els inversors estan preocupats per l'impacte d'una guerra comercial i la incertesa al voltant de l'economia dels Estats Units. La reacció dels mercats financers es produeix en sintonia amb el pessimisme que aquestes barreres aranzelàries provoquen sobre el futur exercici econòmic, amb costos inflacionaris i restriccions a la demanda de productes exportables.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!