El president dels Estats Units, Donald Trump, ha fet el primer pas per complir la seva promesa de "tancar" el pas de migrants i reforçar la seguretat a la frontera amb Mèxic. El republicà ha ordenat el desplegament de tropes per reforçar les unitats que ja operen a la zona i aturar la "invasió". Tot i que el Pentàgon, la seu del Departament de Defensa del país, no ha publicat informació oficial sobre el nombre d'efectius ni la data exacta en què es durà a terme, mitjans nord-americans parlen d’un desplegament de milers de tropes. La Fox afirma que en seran 1.500.
La CNN, per la seva banda, ha informat que els nous soldats exerciran funcions semblants a les dels efectius ja presents, és a dir, donar suport a l'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera amb tasques logístiques i administratives, com ara el manteniment de vehicles i el registre de dades. D’aquesta manera, el desplegament de Trump complirà la funció bàsica de reforç. Durant la seva primera etapa al capdavant de la presidència dels Estats Units, entre el 2017 i el 2021, Trump va ordenar l'enviament de 5.200 efectius a la frontera amb Mèxic. Ara, hores després d'assumir el càrrec per segona vegada, el magnat ha signat una ordre executiva que insta el Departament de Defensa a mobilitzar les tropes necessàries per aconseguir un control operatiu complet de la frontera sud del país.
El moviment de Trump també estableix que el mandatari avaluarà durant els pròxims 90 dies la possibilitat d'invocar la Llei d'Insurrecció del 1807, que permetria que els militars assumissin funcions d'aplicació de la llei dins del país, en un paper més proper al que actualment exerceixen les forces de seguretat. A hores d'ara, els efectius desplegats a la frontera no tenen autorització per executar tasques policials, com ara arrestar migrants o requisar drogues. Els nous reforços s'afegiran als 2.200 militars en actiu i als 4.500 reservistes de la Guàrdia Nacional de Texas que ja operen a la frontera.
10.000 refugiats a la deriva
D’altra banda, el president dels Estats Units ha cancel·lat els vols d’uns 10.000 refugiats que ja havien rebut el vistiplau per traslladar-se als Estats Units. Obtenir aquesta autorització és el final d’un procés que pot durar anys. Tot i això, Trump considerava que l’actual programa d'admissió de refugiats era "perjudicial per als interessos" del país. Segons informa la CNN, l'agència encarregada del processament i l'arribada de refugiats ha comunicat als afectats que el programa ha quedat suspès fins a nou avís, decisió que ha deixat milers de persones abandonades a diferents indrets del món.
Entre els afectats hi ha més de 1.600 refugiats afganesos que havien rebut l’aprovació per buscar asil als Estats Units, en el marc d’un programa establert per l’administració Biden després de la retirada de les tropes nord-americanes de l’Afganistan el 2021. Aquest grup inclou els que van treballar amb soldats nord-americans durant la guerra, així com familiars de militars en actiu.