El president electe dels Estats Units, Donald Trump, no ha descartat aquest dimarts utilitzar la força militar per recuperar el control del Canal de Panamà i l'illa de Groenlàndia (Dinamarca). Quant a Panamà, Trump ha acusat el país centreamericà d'establir taxes de pas excessives als vaixells nord-americans que utilitzen aquesta via estratègica entre l'Atlàntic i el Pacífic, informa l'agència Efe. Trump ha comparegut davant de la premsa en la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida. Els periodistes han anat al gra i li han preguntat directament si descartava l'ús de "coerció militar o econòmica" per assolir el seu objectiu de recuperar el control del Canal de Panamà i de l'illa de Groenlàndia. El president electe ha contestat de forma breu però clara, sense deixar lloc a dubtes: "No".
"No, no puc assegurar-los que descartaré cap d'aquestes dues opcions, però puc dir això: els necessitem per a la nostra seguretat econòmica", ha assenyalat Trump. Les seves paraules sobre Groenlàndia tenen lloc després que el fill gran del president electe, Donald Trump Jr., arribés aquest dimarts al matí a Groenlàndia, en mig de creixents especulacions sobre la possibilitat que la futura administració nord-americana intenti adquirir l'illa. Groenlàndia és un territori autònom sota administració danesa i on els Estats Units tenen una base militar estratègica per a la influència en el Pol Nord.
Acusacions contra la Xina
Quant al canal de Panamà, al llarg de la seva compareixença, Trump ha assenyalat que la Xina "bàsicament està prenent el control" del canal i ha advertit sobre la cada vegada més creixen influència del gegant asiàtic en aquesta infraestructura crucial per al comerç internacional. "El Canal de Panamà va ser construït pel nostre Exèrcit", ha dit Trump, que va criticar una altra vegada la decisió del finat expresident Jimmy Carter de transferir el control del canal a Panamà durant el seu govern.
"El Canal de Panamà és vital per al nostre país. És operat per la Xina. L'hi lliurem a Panamà, no a la Xina, i han abusat d'aquest regal. Mai no havia d'haver-se pres aquesta decisió", ha remarcat el president electe dels Estats Units. Durant la seva presidència, Carter, que va morir el passat 29 de desembre als 100 anys, va negociar els tractats que van facilitar la transferència del canal a Panamà, un procés que va culminar el 1999.
Trump ha dit que aquesta decisió va ser un "gran error" i ha recalcat que, segons la seva opinió, va ser una de les raons per les quals Carter va perdre la reelecció en els comicis de 1980, en un context marcat per la crisi dels ostatges nord-americans en l'ambaixada dels Estats Units a Teheran. Trump ja ha dit en altres ocasions que buscarà reprendre el control del canal quan prengui possessió el 20 de gener, una idea a què el govern de Panamà s'oposa.
El president electe no ha argumentat com aconseguirà que una nació sobirana i aliada de Washington cedeixi el control del seu territori i la seva principal infraestructura. Davant de preguntes de periodistes sobre si consideraria mesures econòmiques, militars o una renegociació dels tractats, Trump s'ha limitat a respondre: "Haurem de fer alguna cosa". Aquestes paraules arriben en un moment en què està previst que el cos de Jimmy Carter deixi la seva Geòrgia natal per ser traslladat a Washington, on les seves restes reposaran en una capella ardent al Capitoli fins al funeral d'Estat que se celebrarà dijous. "No volia parlar del Canal de Panamà pel funeral, però m'heu continuat preguntant", ha assenyalat el president electe a la premsa reunida en Mar-a-Lago.