Les queixes i sospites de Donald Trump sobre un suposat frau electoral que no tenen base en cap mena de proves van començar l'any 2020 just l'endemà que Joe Biden guanyés les eleccions i van acabar esclatant en l'assalt al capitoli del 6 de gener. Enguany, l'expresident i candidat a la Casa Blanca no ha esperat tant i quan encara no ha acabat el període del vot anticipat, que permet enviar per correu o dipositar la butlleta des de setmanes abans dels comicis, ja està removent aquest fantasma. Tampoc no accepta la derrota de 2020 i aquest cop promou la sospita amb una ajuda inestimable, la d'Elon Musk amplificant a X el seu missatge. 

L'estat que ha de tenir la clau de les eleccions és Pensilvània, que dels que ballen entre els dos candidats és el que més vots electorals aporta, 19, i és allà on s'està centrant la campanya de desinformació de Trump i d'alguns seguidors sobre un possible frau. Al mateix temps, segons apunten investigacions de la CNN publicades aquest dijous, els activistes trumpistes de MAGA (Make America Great Again) preparen accions si guanya Harris i fa temps que escampen que les eleccions estan manipulades. 

El passat dimarts, Trump publicava a la seva xarxa social, Truth, un missatge contundent per als seus 8 milions de seguidors: "GUAU, el comptat de York, a Pensilvània, ha rebut milers de formularis d'enregistrament de vot i vots per correu potencialment fraudulents. Això s'afegeix a que al comtat de Lancaster han atrapat 2.600 paperetes i formularis falsos, tots escrits per la mateixa persona. Coses molt dolentes. QUÈ ESTÀ PASANT A PENSILVÀNIA??? Les forces de l'ordre han de fer la seva feina, immediatament!!! GUAU!!!". El post té 19.700 likes i 8.000 republicacions. 

El mateix missatge sobre els 2.600 vots el va repetir a Allentown durant el seu míting de dimarts

A més, l'activista conservador i simpatitzant de Trump Scott Presler va compartir un vídeo d'un funcionari del comptat de Luzerne comentant que s'havien d'abordar les "inconsistències" del vot anticipat perquè, si no, "els votants de Pensilvània no poden confiar en unes eleccions justes i lliures". 

No només ho va compartir amb els seus 1,7 milions de seguidors a X, sinó que Elon Musk ho va retuitejar cap als seus 202 milions de seguidors amb un missatge: "Això ha d'investigar-se". 

Les explicacions oficials no fan sospitar

Però tots els portaveus oficials d'aquests territoris han negat problemes majors i han explicat que, de fet, tots aquests casos de possibles fraus han estat investigats, tenen com a origen votants d'ambdós partits i son una mostra justament que el sistema electoral funciona. 

En el cas del comptat de Luzerne, el fiscal del districte, el republicà Sam Sanguedolce, va dir que l'oficina va investigar i els indicis i que "cap de les inscripcions va ser fraudulenta", en un comunicat oficial citat pel Wall Street Journal. L'administradora del comptat, Romilda Crocamo, va afegir que "hi ha gent que, sense importar el que diguem o fem, no creuran que estem seguint el sistema". 

El mateix mitjà explica que les autoritats de Lancaster van informar divendres passat que estaven investigant 2.500 sol·licituds d'inscripció de votants potencialment fraudulentes que justament no van processar i que tenien gent de diferents partits. El funcionari electoral Schmidt, republicà, va dir que les accions mostraven que "les salvaguardes del procés de registre de votants funcionen". 

Trump i els seus seguidors encara afirmen que les eleccions de 2020 no van ser guanyades netament per Biden i el passat divendres el candidat va assegurar a les xarxes: "Quan guanyi, la gent que va trucar les eleccions serà processada amb tot el pes de la llei". 

Recta final ajustada

A només 4 dies de les eleccions presidencials, les darreres enquestes de la CNN mostren quasi empats entre Harris i Trump als estats clau de Georgia, Carolina del Nord, Nevada i Pensilvània, mentre que Harris guanyaria avantatge a Michigan i Wisconsin, que podrien decantar les eleccions cap al cantó demòcrata. 

Els vots de les minories i dels indecisos seran clau per decidir el president, per la qual cosa no ajuden relliscades com les de Joe Biden assegurant que els votants de Trump son "escombraries" o el comentari que origina aquesta reacció, del còmic afí al republicà que va dir que Puerto Rico és "una illa d'escombraries". 

Molt pendents de com reaccionaran els votants llatins a aquest comentari, Harris dedica els seus últims discursos a recordar les amenaces de Trump per a la democràcia i a reivindicar-se com a garant de l'ordre institucional mentre celebritats de Puerto Rico com Ricky Martin o Bad Bunny li han donat suport. 

Trump, mentrestant, continua la seva campanya hiperbòlica sobre les suposades amenaces criminals dels migrants, els riscos de frau i una apel·lació molt sentida al sentiment de comunitat i de família dels seus votants, així com una visió catastròfica de l'economia que tampoc no s'adiu amb la realitat. 

El darrer espectacle per girar la truita a favor seu va ser conduir un camió d'escombraries com a resposta a Biden. El fantasma del frau forma part del show i fa que, guanyi o perdi, els demòcrates tinguin motius per estar preocupats per la seva possible reacció.