El president dels Estats Units, Donald Trump, ha complert aquest dissabte les seves amenaces d'imposar aranzels comercials del 25% als productes procedents dels seus països veïns, el Canadà i Mèxic, i del 10% en el cas de l'altra superpotència amb la qual competeix l'economia nord-americana, la Xina. El mandatari republicà ha firmat les tres ordres executives per separat des de la seva residència privada en Mar-a-Lago, Florida, i entraran en vigor les 00:01 del dimarts 4 de febrer, hora de Washington —les 6:00 h a Catalunya—. La decisió de Trump suposa també una estocada mortal al T-MEC, el tractat de lliure comerç que lliga als tres països nord-americans des del 1994.

Per als tres casos, la justificació ha estat la mateixa: la vinculació d'alguna manera dels tres països en el tràfic de fentanil —un opioide sintètic que causa estralls al país des de fa diversos anys— i altres drogues cap als Estats Units, on posen en perill, diu, el teixit social, la seguretat nacional i la salut pública. I inclou acusacions contra els governs de Mèxic, liderat per la presidenta esquerrana Claudia Sheinbaum, i Beijing, amb Xi Jinping al capdavant, per suposada connivència i fins i tot "aliança" amb les màfies que trafiquen aquesta droga. A més, les tres ordres executives inclouen amenaces per als països afectats de no respondre amb la mateixa moneda sota pena d'elevar el percentatge dels aranzels. La guerra comercial de Trump ha provat malament als països afectats i la resposta no ha tardat a arribar. La presidenta mexicana, Claudia Sheinbaum, i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ja han parlat aquest mateix dissabte per coordinar una postura comuna.

Mèxic nega les "calúmnies" i recepta diàleg

Sheinbaum ha carregat contra les "calúmnies" del president nord-americà sobre suposades aliances del seu govern amb el narcotràfic, cosa que ha negat "categòricament", i ha acusat Trump d'intentar una "ingerència" sobre Mèxic. Així mateix, la mandatària respon als aranzels de Trump amb la promesa de "mesures aranzelàries i no aranzelàries en defensa dels interessos" del seu país. També ha afirmat que no el preocupen els aranzels de Trump perquè "l'economia de Mèxic és molt forta, molt sòlida". "Amb tot, la presidenta mexicana ha fet una crida al diàleg, que veu com l'única manera de resoldre "els problemes". A més, ha assenyalat que quan el seu país negocia o dialoga amb altres nacions ho fa "sempre amb el front en alt" i "mai no abaixa el cap". Cal destacar que les exportacions del seu país als EUA van suposar el 2023 gairebé el 30 % del PIB mexicà, segons un informe de l'Institut Mexicà de Competitivitat (IMCO) que recull EFE.

El Canadà respon amb la mateixa moneda

Per la seva part, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha anunciat aquest dissabte que el Canadà adoptarà represàlies contra els aranzels de Trump i gravarà amb un 25% l'equivalent a 155.000 milions de dòlars (uns 149.584 milions d'euros) en comerç amb els EUA. Segons l'avançat pel líder canadenc, a partir de dimarts el Canadà gravarà 30.000 milions de dòlars d'importacions nord-americanes. Uns altres 121.000 milions de dòlars de comerç seran gravats 21 dies després "per permetre que les companyies canadenques i les cadenes de subministrament busquin alternatives". Alguns dels productes nord-americans a què s'imposaran els aranzels són cervesa, bourbon, sucs, verdures, roba i calçat, electrodomèstics, productes fusters i plàstics. El Canadà també està considerant represàlies no aranzelàries, com a projectes en matèria d'energia i mineria de minerals crítics.

"Estem preparats per lluitar si és necessari", ha dit Trudeau abans d'acabar amb un "visca el Canadà" en francès, mentre va insistir que no busca una escalada en la guerra comercial amb els Estats Units, "però crec que els canadencs van entendre que havíem d'actuar". També ha recordat la relació estreta que ambdós països han tingut al llarg de la història: "Com el president John F. Kennedy va afirmar fa molts anys, la geografia ens ha fet veïns, la història ens ha fet amics, l'economia ens ha fet socis i la necessitat ens ha fet aliats. Això va ser veritat durant molts anys abans de la presidència de Kennedy (...) Sempre vam estar allà, junt vostès, el poble nord-americà, plorant junts. Hem construït l'associació econòmica, militar i de seguretat més reeixida que el món ha vist".

La Xina presentarà una demanda davant de l'OMC

Finalment, la Xina ha assegurat aquest diumenge que prendrà les "contramesures corresponents" per "salvaguardar fermament" els seus drets i interessos. "La Xina s'oposa fermament a aquests aranzels", ha assenyalat avui el Ministeri de Comerç xinès en un comunicat en el qual anuncia que presentarà una demanda davant de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) per les "pràctiques il·lícites" nord-americanes. Pequín afegeix que espera que Washington vegi "de forma objectiva i racional els seus propis problemes, com el fentanil," en lloc de recórrer a "amenaces contra altres països" a través de la imposició d'aranzels. El passat 23 de gener, el portaveu de Comerç de la Xina, He Yadong, va lamentar que "les tarifes perjudicaran tant la Xina com als Estats Units, així com a l'economia global".

La Unió Europea després?

Després de la Xina, Mèxic i el Canadà, la Unió Europea pot ser la següent perjudicada en la guerra comercial de Trump. El mandatari ha afirmat aquest divendres que "definitivament" imposarà aranzels als productes que la Unió Europea (UE) exporta al seu país, encara que no va especificar quins béns estaran subjectes a gravàmens ni quan entraran en vigor. Trump va fer aquestes declaracions en el Despatx Oval de la Casa Blanca, on un periodista li va preguntar si tenia previst imposar aranzels a la UE. "Vol la resposta sincera o li dono una resposta política? Definitivament, la Unió Europea ens ha tractat de manera terrible", va respondre. "Ens tracten molt malament. No accepten els nostres cotxes, no accepten els nostres productes agrícoles, essencialment no accepten gairebé res, i tenim un enorme dèficit amb la Unió Europea. Així que farem una cosa molt important amb la UE, equilibrarem la balança", va afegir el governant. Durant el seu primer mandat (2017-2021), Trump ja va imposar aranzels del 25% a l'acer europeu i del 10% a l'alumini. El 2023, la UE va registrar un superàvit en el comerç de béns amb els EUA, en exportar productes per més de 502.000 milions d'euros i importar per més de 340.000 milions d'euros, segons dades de la Comissió Europea.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!