El president dels Estats Units, Donald Trump, ha reconegut avui Jerusalem com a capital d'Israel, i hi traslladarà l'ambaixada nord-americana en un termini de 3 o 4 anys. El reconeixement és el pas més important que ha fet mai un dirigent d'una potència internacional cap a les posicions israelianes, després del reconeixement de la independència, en una de les zones d'equilibri més delicat del planeta.
Israel va declarar l'any 1980 Jerusalem com la capital del país, seguint la tradició històrica bíblica i jueva. I al mateix temps, els palestins van passar a considerar Jerusalem Est com la seva capital, en un intent de no perdre la partida i reivindicant que és també una ciutat sagrada per als musulmans.
Jerusalem és una ciutat en disputa des de fa més de 3.000 anys, però els únics que hi han tingut continuïtat de presència han estat els jueus. Quan l'assemblea general de l'ONU va aprovar l'any 1947 la resolució per a la partició de la Palestina britànica en un Estat jueu i un Estat àrab es va pensar en Jerusalem com una entitat a banda, que seria administrada durant 10 anys per l'ONU abans de celebrar un referèndum a la ciutat perquè decidís on volia anar.
Però els àrabs van declarar la guerra al naixent estat d'Israel, i el pla no va prosperar. Fruit de la guerra, la ciutat va quedar dividida en una part israeliana i una part àrab controlada per Jordània. Va ser el primer cop que Jerusalem va quedar partida, i ho va estar fins a la Guerra dels Sis Dies l'any 1967, quan els àrabs van perdre i en conseqüència tota la ciutat va passar a mans israelianes. Es va respectar la llibertat dels llocs sants de les tres religions, amb episodis constants de tensió.
Israel, però, no definiria Jerusalem com a capital fins 13 anys després. Els Estats Units van aprovar per llei el 1995 el trasllat de l'ambaixada, ara a Tel Aviv, a Jerusalem, però cap president nord-americà ho havia començat a executar.
Les conseqüències de la decisió de Trump, que suposen un gir de l'administració nord-americana, són hores d'ara de conseqüències imprevisibles, i s'espera una reacció hostil del govern palestí, de Hamàs i dels països àrabs, a més de Turquia. El govern israelià ha mobilitzat forces suplementàries de l'Exèrcit i de la Policia a les principals ciutats i en els punts delicats.
Després del pas que han fet els Estats Units, també la República Txeca ha reconegut Jerusalem Occidental com a capital d'Israel, i ha anunciat que considerarà traslladar-hi la seva ambaixada "en base al resultat de negociacions amb els nostres socis a la regió i al món". Txèquia ha afegit que considera que Jerusalem ha de ser capital tant d'Israel com de Palestina.