El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dilluns un "increïble" acord amb Mèxic amb què assegura que es posa fi al Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA, per les seves sigles en anglès), en vigor des de 1994, i del qual queda fora el Canadà en espera que s'hi sumi "aviat".
"És un acord increïble per a ambdues parts", ha dit Trump des del Despatx Oval de la Casa Blanca, abans de conversar per telèfon amb el seu homòleg mexicà, Enrique Peña Nieto, en confirmar que havien aconseguit tancar el pacte bilateral després de setmanes d'intenses negociacions.
El mandatari americà ha afirmat que "és un gran dia per al comerç" i "un gran dia per al nostre país". Trump ha agregat que considera tancat el vell pacte pel que canviarà el nom i es dirà ara "Acord de Comerç dels EUA i Mèxic", ja que —segons la seva opinió— el NAFTA té "connotacions molt negatives" per als EUA.
Per la seva part, Peña Nieto ha qualificat l'acord de "molt positiu", i ha afegit que "potenciarà la competitivitat a la regió". El governant mexicà ha celebrat "l'entesa que hi ha hagut entre els equips negociadors" després de mesos de converses "àrdues, complexes i no exemptes de moments molt difícils".
El nou pacte inclou el sector automotriu, un dels punts més disputats, amb l'augment del percentatge dels components que han de procedir dels EUA i Mèxic (del 62,5% actual fins al 75%), i que el 40% de la producció sigui feta per treballadors que cobrin més de 16 dòlars l'hora.
Així mateix, el pacte tindrà una vigència de 16 anys, amb una revisió prevista quan es compleixin els sis primers anys.
La pressió passa ara al Canadà, que forma part de l'acord comercial des de l'inici i no va participar en les últimes converses bilaterals amb els seus altres dos socis. En la conversa telefònica, Trump ha marcat distàncies respecte al Canadà; mentre que Peña Nieto no ha al·ludit al canvi de nom de l'acord i ha expressat el seu "desig" que Ottawa es "reincorpori" al pacte.
En concret, Trump ha indicat que cal veure "si el Canadà pot ser part d'aquest pacte (...) Pot ser un acord separat o poden sumar-se".
Minuts després de l'anunci en la Casa Blanca, el govern de Justin Trudeau, primer ministre canadenc, ha recalcat que només firmarà el nou acord si és "bo" per al seu país. "Només firmarem un nou NAFTA que sigui bo per al Canadà i bo per a la classe mitjana", ha afirmat un portaveu de la ministra d'Afers Exteriors canadenca, Chrystia Freeland, en un comunicat.
El representant de Comerç Exterior dels EUA, Robert Lighthizer, va anunciar que aquest divendres s'enviarà al Congrés el text de l'acord, amb el que arrenca el període de 90 dies necessari perquè sigui revisat pels legisladors i situaria el moment de la ratificació "a finals de novembre". Lighthizer ha liderat l'equip negociador nord-americà, en el qual també hi va haver implicat Jared Kushner, l'assessor presidencial i gendre de Trump.
Pel costat mexicà, les converses van estar encapçalades pel secretari d'Economia, Ildefonso Guajardo; juntament amb el canceller mexicà, Luis Videgaray, i Jesús Seade, designat com a cap negociador del NAFTA per part de l'equip del pròxim president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador.
L'impuls per reobrir el NAFTA, considerat fins aleshores un èxit de la integració comercial pels governs de les tres països veïns, va ser l'arribada a la Casa Blanca de Trump el 2017, que el va qualificar en reiterades ocasions com un "desastre".
El NAFTA, un acord en vigor des de 1994 entre Mèxic, el Canadà i els EUA, engloba més d'1 bilió de dòlars anuals d'intercanvi.