El president dels Estats Units, Donald Trump, va firmar aquest divendres una ordre per protegir els monuments, memorials i estàtues després que hagin estat blanc d'atacs enmig de les protestes antiracistes. L'ordre del president exposa que castiga amb "llargues penes de presó" als responsables.

"Acabo de tenir el privilegi de firmar una Ordre Executiva molt forta que protegeix els Monuments, Memorials i Estàtues i combat la Violència Criminal recent. Llargues penes de presó per aquests actes il·legals contra el nostre Gran País!", va anunciar Trump a Twitter.

L'ordre executiva indica que el Govern federal s'assegurarà que qualsevol persona que ataqui monuments sigui processat i davant penes de fins a 10 anys de presó. L'ordre també estableix quines forces de seguretat federals intervindran per protegir els monuments quan les autoritats locals no ho facin.

Trump ja va anunciar dimarts passat aquestes penes de presó i va assegurar que havia autoritzat a arrestar-ne qualsevol que vandalitzi o destrueixi qualsevol monument, estàtua o una altra propietat federal als EUA i va amenaçar d'aplicar la "Llei de Preservació de Memorials de Veterans o qualsevol altra legislació que pugui ser pertinent".

El president dels Estats Units. Donald Trump / Efe

Atacs a estàtues d'esclavistes

En mig de l'efervescència de les protestes que van recórrer el país després de la mort, en mans d'un policia blanc, de l'afroamericà George Floyd, el passat 25 de maig, les estàtues de personatges històrics, la majoria esclavistes, han estat víctimes d'atacs i fins i tot remogudes per la multitud, una cosa que Trump ha criticat amb duresa.

El principal objectiu dels manifestants han estat els símbols confederats -defensors de l'esclavitud durant la Guerra de Secessió- que abunden sobretot en els estats del sud del país, però també han estat atacades estàtues dels conquistadors espanyols o dels "pares fundadors" dels Estats Units.

Fins i tot, el passat 22 de juny, policies federals van evitar que manifestants carreguessin contra l'estàtua de l'expresident Andrew Jackson (1829-1837), situada a escassos metres de la Casa Blanca, al Parc Lafayette, que ha estat epicentre de les protestes racials a Washington per la seva ubicació, just davant de la residència del president. La intervenció policial va evitar que l'estàtua en la qual Jackson apareix muntat en un cavall que s'alça sobre les seves dues potes posteriors, fos enderrocada, ja que els manifestants havia col·locat ja cordes i cadenes per treure-la del lloc.

Manifestants antiracistes al parc Lafayette en Washington / Efe

Les mobilitzacions racials han donat pas a més a mesures adoptades per les autoritats locals, com en el cas de les localitats de Newark i Camden, en l'estat de Nova Jersey, de retirar algunes estàtues de llocs públics. Just aquest divendres, una estàtua de Cristobal Colón va ser retirada d'un parc a Newark, ja que, segons el seu alcalde, Ran Baraca, representa un "símbol d'opressió i de supremacisme blanc".

Mentre que l'ordre del governador de Virgina, Ralph Northam, de treure el monument al general Robert E. Lee, comandant dels exèrcits de la Confederació en la Guerra Civil nord-americana (1861-1865), va arribar en mans d'un jutge, que el passat 9 de juny va suspendre la mesura durant deu dies.