El president dels Estats Units, Donald Trump, hauria ofert perdonar el fundador de Wikileaks, Julian Assange, si a canvi negava la implicació de Rússia en la filtració dels correus electrònics del Partit Demòcrata. Així ho ha revelat la defensa del hacker davant del Tribunal de Magistrats de Westminster una setmana abans de l'audiència sobre l'extradició.
Els correus, que van ser filtrats per Wikileaks, abans havien estat hackejats, però el portal mai va revelar la font. L'advocat d'Assange, Edward Fitzgerald, ha assegurat que l'excongressista republicà Dana Rohrabacher va anar a veure Assange l'agost del 2017 mentre ell estava exiliat a l'ambaixada d'Equador a Londres.
En un escrit de la defensa d'Assange, s'explica que "Rohrabacher va anar a veure Assange dient que tenia instruccions del president d'oferir-li el perdó o alguna altra sortida si deia que Rússia no tenia res a veure amb les filtracions del Comitè Nacional del Partit Demòcrata". La jutgessa Vanessa Baraitser ha admès la prova.
La Casa Blanca ha negat totes les acusacions i les ha qualificat de "manipulació fabricada i mentida absoluta". La portaveu de l'Executiu Stephanie Grisham ha assegurat que "el president amb prou feines coneix Dana Rohrabacher, ja que és excongressista". "El president mai ha parlat amb ell d'aquest tema ni de qualsevol altre. Aquest és segurament un altre engany inacabable dels demòcrates", ha afegit.
Russiagate
La CIA va acusar el govern rus d'interferir en les eleccions presidencials dels EUA del 2016, les quals van portar Trump a la presidència del país. D'acord amb l'informe presentat per la intel·ligència nord-americana, el president de Rússia, Vladímir Putin, va ordenar una campanya d'influència per perjudicar la imatge de la candidata demòcrata, Hillary Clinton.
Pel que fa a la relació d'aquest tema amb Assange, la CIA va arribar a la conclusió que Rússia va hackejar el Comitè Nacional Demòcrata i posteriorment va filtrar els documents a Wikileaks. Els continguts dels correus revelaven que la direcció del Partit Demòcrata van perjudicar la campanya de Bernie Sanders, rival de Clinton a les primàries de la formació.
La persecució a Assange
El procés d'extradició d'Assange començarà el pròxim 24 de febrer i s'espera que el fundador de Wikileaks comparegui en persona davant del jutge i que el procés, al qual aniran diversos observadors internacionals, sigui posposat fins al maig.
Estats Units va demanar al Regne Unit la seva extradició per 18 presumptes delictes d'espionatge i conspiració per cometre intrusió informàtica per haver difós registres militars nord-americans de les guerres de l'Afganistan i l'Iraq i milers de cables diplomàtics que van revelar abusos dels drets humans per tot el món.