El president dels Estats Units, Donald Trump, ha llançat aquest dijous l'anunci d'una reunió d'alt nivell a tres bandes amb Rússia i Ucraïna aquest divendres a Múnic, coincidint amb la Conferència de Seguretat que se celebra avui i que aplegarà més de 60 caps d'Estat i de Govern. El Kremlin no l'ha confirmada en cap cas, mentre que per part de Kíiv, el govern del president Volodímir Zelenski ha desmentit que hi hagi cap "conversa amb els russos avui a Múnic" i ha refermat que qualsevol negociació de pau ha de venir després de parlar primer amb els Estats Units per separat i amb un paper mediador també per part de la Unió Europea. "Només una posició comuna acordada hauria d'estar sobre la taula per a una conversa amb els russos (...). No hi ha res sobre la taula en aquest moment", ha resolt el cap de gabinet del mandatari ucraïnès.

Amb tot, Zelenski sí que té previst reunir-se aquest divendres a la Conferència de Seguretat de Múnic amb el vicepresident dels Estats Units, J. D. Vance, amb qui abordarà les possibilitats de donar una sortida pactada al conflicte. Tot plegat, després que l'administració Trump comencés aquest dimecres en una jornada especialment intensa de primers contactes que van incloure trucades telefòniques al mateix Zelenski i al líder del Kremlin, Vladímir Putin. Després de les converses, Trump va afirmar que havien estat positives i que totes dues parts coincidien a voler una solució pactada i una sortida pacífica al conflicte.

El president ucraïnès s'ha compromès a donar una resposta a la delegació dels Estats Units a la proposta presentada pel secretari del Tresor dels EUA, Scott Bessent, sobre un acord que garanteixi a Ucraïna la continuïtat del suport de Washington a canvi d'accés als seus recursos naturals i altres oportunitats de negoci. Zelenski ha mostrat des de llavors la seva plena disposició a un acord que ha de definir la relació d'Ucraïna amb el seu principal soci sota l'administració de Trump. El mandatari republicà és reticent a continuar donant assistència a Kíiv si això no suposa un benefici directe clar per als Estats Units.

Europa no en vol quedar apartada

Per als dirigents de les institucions de la Unió Europea i els seus estats membres presents a Múnic, la cimera internacional servirà per mostrar una posició de força comuna que no deixi els Vint-i-set fora del procés de negociacions per a la pau que de manera preliminar i unilateral va obrir Trump el dimecres. Ucraïna i molts dirigents europeus han expressat la inquietud perquè el president dels Estats Units busqui un acord directe amb Putin sense comptar amb els europeus. L'alta representant europea per a la política exterior, Kaja Kallas, ha exigit la implicació del govern ucraïnès i d'Europa en les negociacions. Kallas va alertar aquest dijous que qualsevol acord de pau sobre Ucraïna que no tingui en compte el club comunitari "fracassarà", i també va advertir que "qualsevol solució ràpida" al conflicte és un "tracte brut". Els ministres d'Exteriors de França, Alemanya, Espanya i Polònia, per la seva part, han afirmat des d'una reunió a París que la pau a Ucraïna s'ha d'aconseguir tenint en compte els ucraïnesos. "No es pot decidir res sobre Ucraïna sense Ucraïna i no es pot decidir res sobre la seguretat europea sense Europa, perquè l'agressió russa a Ucraïna afecta clarament la seguretat europea", va dir el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares.

Ucraïna fora de l'OTAN i "poc probable" que recuperi territoris

Trump, que ha titllat la guerra a Ucraïna de "sense sentit" i ha instat a aturar-la perquè deixi de vessar-se sang, va dir també aquest dimecres que es treballa en una reunió entre Trump i Putin que es produiria "probablement" a l'Aràbia Saudita. Pel que fa a per on aniran les negociacions, el president dels Estats Units ha avançat que l'aspiració d'Ucraïna de formar part de l'OTAN és un escenari lluny de la realitat. "No crec que sigui pràctic", ha assenyalat el mandatari en declaracions a la premsa des del Despatx Oval de la Casa Blanca. Alhora, el president dels Estats Units ha valorat com a "poc probable" que Ucraïna aconsegueixi recuperar tot el territori que Rússia li ha tret des del 2014: Crimea i les oblast de Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia. Aquestes concessions han portat cua i han estat criticades pel ministre de Defensa d'Alemanya, Boris Pistorius, que creu que Trump ha fet "concessions públiques" fins i tot abans de seure a negociar; i pel de Bèlgica, Theo Francken, que ha titllat aquestes concessions de "tota una victòria" de Putin.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!