El president dels Estats Units, Donald Trump, advoca perquè Egipte i Jordània “allotgin” 1,5 milions de palestins dels 2,3 que habiten a la Franja de Gaza, amb l’objectiu que es dugui a terme una “neteja” a l’enclavament. La iniciativa del magnat implica que es produeixi un desplaçament massiu a mitjà o llarg termini, una proposta que els dos països implicats han rebutjat en ocasions anteriors en veure-la com una nova 'Nakba'. En declaracions a la premsa a bord de l’avió presidencial, l’Air Force One, Trump ha assegurat que ja ha tractat el tema amb el monarca jordà, Abdullah II, i farà el mateix amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi. "Li he dit al rei Abdullah que m'encantaria que acollís més gent perquè ara mateix veus el que hi ha a la Franja i és un desastre. És un veritable desastre", ha dit el republicà.
Drone footage captures the destruction caused by the Israeli war machine in Gaza City. Israel has destroyed more than 75% of the buildings, facilities, and infrastructure in the Gaza Strip. #GazaGenocide pic.twitter.com/ojOLPO7uiB
— Ramy Abdu| رامي عبده (@RamAbdu) July 18, 2024
El mandatari ha explicat que la Casa Blanca no contempla un límit d’estada per a aquests hipotètics refugiats, perquè entén que l’enclavament “és literalment una zona de demolició” plena de runes i els palestins necessiten un refugi mentre “nosaltres netegem tot el territori”. Trump ha dit que vol parlar amb alguns països àrabs per construir cases en un lloc diferent i que “aquesta gent visqui en pau, per variar”. L'acolliment d'una població expulsada de Gaza ha representat per a Egipte i Jordània una qüestió històrica absolutament impensable, més en particular des del començament de la guerra entre Israel i Hamàs l'octubre del 2023. Aquest mateix mes, el president egipci va equiparar aquesta possibilitat directament a la desaparició de la identitat palestina.
"Si això passa ja no existiria una raó per parlar d'un poble palestí: la terra seguiria allà, però la gent no" va dir Al-Sisi. Les paraules del president egipci van despertar una onada de rebuig al desplaçament de gran part dels habitants de la Franja. El ministre d'Exteriors jordà, Ayman Safadi, va assegurar que qualsevol expulsió de palestins cap a Jordània representaria directament "una declaració de guerra".
L’extrema dreta d’Israel celebra la proposta
Per la seva banda, l’extrema dreta israeliana ha celebrat la proposta del president dels EUA. L'ultranacionalista ministre de Finances d'Israel, Bezalel Smotrich, ha titllat d’”excel·lent” la iniciativa i li ha semblat una nova oportunitat per a la població de Gaza gràcies a l'"innovador" pensament de Trump. Smotrich ha recordat que la solució dels dos estats és una via inviable i s’ha d’ajudar els palestins “a trobar altres llocs on començar una vida millor”.
Per contra, la gran majoria de faccions palestines, amb Hamàs al capdavant, han rebutjat categòricament la idea de Trump. El portaveu de l’organització gihadista, Hazem Qasim, ha acusat el republicà d’alinear-se amb “les posicions de l'extrema dreta israeliana” i ha assegurat que "no hi haurà cap palestí que aprovi aquesta proposta". Així mateix, per a la Gihad Islàmica la iniciativa suposa "una continuació de la política de negar l'existència, la voluntat i els drets del poble palestí”. Els comitès de Resistència Palestina i el Front Popular per a l'Alliberament de Palestina també s'han sumat a aquestes condemnes en les últimes hores i han instat els governs egipci i jordà que rebutgin aquests plans en públic de manera immediata.