L'Administració del president dels Estats Units, Donald Trump, ha reclamat el govern espanyol de Pedro Sánchez que augmenti la seva despesa en defensa "d'acord amb els seus compromisos amb l'OTAN", en el que ha estat el primer contacte diplomàtic bilateral entre ambdós Executius des del retorn del mandatari republicà a la Casa Blanca. El sotssecretari d'Estat nord-americà, Christopher Landau, ha mantingut una trucada aquest divendres amb el secretari d'Estat d'Afers Exteriors espanyol, Diego Martínez, segons una nota emesa pel govern de Trump.

En la conversa s'ha "reafirmat la solidesa de l'aliança entre els Estats Units i Espanya", resa la nota, en un context de recents tensions per les crítiques que Trump ha llançat contra Espanya i altres països europeus pel que considera una inversió insuficient en armament que posa el pes de l'aliança atlàntica sobre els Estats Units. Pedro Sánchez, per la seva part, sempre ha criticat el "trumpisme" i, davant dels hostils aranzels de Trump a la Unió Europea, ha proposat un acostament als països del sud global i a la Xina. De fet, Trump ha arribat a ironitzar sobre que Espanya pertany als BRICS.

Destinar el 2% del PIB en defensa

En la cimera de Gal·les de 2014, els membres de l'OTAN es van comprometre a arribar a una despesa del 2% del PIB en Defensa el 2024. En el cas del govern espanyol, la intenció era arribar a aquesta meta el 2029. Ara, tanmateix, en ple debat a Brussel·les sobre reforçar la seguretat i rearmar Europa per emancipar-se geopolíticament dels Estats Units i dissuadir amenaces de Rússia, Sánchez ha avançat que s'assolirà l'objectiu abans del previst, si bé no ha detallat encara cap calendari. El secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, ha explicitat Espanya el seu "desig" d'arribar a invertir un 2 % del seu PIB en despesa militar "l'abans possible". Tanmateix, Sánchez haurà de convèncer els seus socis parlamentaris, ja que els partits a la seva esquerra rebutgen el rearmament, o aconseguir un pacte d'estat amb el PP, que li retreu no tenir un pla clar.

Així mateix, ambdós representants diplomàtics han abordat "l'aprofundiment" dels vincles dels dos països, destacant "els interessos mutus" i "l'enfortiment de la cooperació en matèria de migració". En aquest context, el ministre d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, assistirà els dijous vinents 3 i divendres 4 d'abril a la cimera informal amb l'OTAN, en la qual coincidirà amb el secretari d'Estat dels Estats Units, Marc Ros, on podria produir-se una primera trobada bilateral.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!