El president dels Estats Units, Donald Trump, ha carregat de nou contra el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski. Aquesta vegada s'ha posat amb ell per la seva postura en contra de reconèixer la sobirania russa sobre Crimea i li ha retret que si volia conservar la península, “per què no va lluitar per ella fa onze anys quan va ser entregada a Rússia sense cap tret?”, ha manifestat Trump en un missatge a través de la seva pròpia xarxa social, Truth Social.

Recentment, Zelenski ha assenyalat que Ucraïna “no reconeixerà legalment l'ocupació” russa, un reconeixement que s'ha convertit en un dels aspectes que probablement haurà d'acceptar Ucraïna a canvi d'un acord de pau que acabi amb la guerra començada el febrer de 2022.  “Aquesta declaració (de Zelenski) és molt perjudicial per a les negociacions de pau amb Rússia, ja que Crimea es va perdre fa anys sota els auspicis del president (dels Estats Units) Barack Obama, i ni tan sols és un punt de discussió”, ha afegit Trump, qui també ha recordat que ja en el passat la península albergava bases submarines russes

Així, des de la Casa Blanca han lamentat que aquesta posició del líder ucraïnès és “incendiària” i que “dificulta la resolució d'aquesta guerra”. “La situació d'Ucraïna és desesperada: pot aconseguir la pau o pot lluitar durant uns altres tres anys abans de perdre tot el país”, ha advertit Trump. El president estatunidenc també ha instat a Zelenski a col·laborar per tal d'arribar a un acord i així salvar les vides dels militars que cada setmana moren “sense cap motiu” en aquest conflicte. “Espero poder ajudar a Ucraïna i a Rússia a sortir d'aquest complet i total desastre que mai hauria començat si jo hagués estat president”, ha remarcat.

Vance també exigeix cedir territori

El vicepresident dels Estats Units, J. D. Vance, ja ha declarat aquest dimecres al matí que l'acord de pau proposat pel seu país a Rússia i Ucraïna es basa en l'acceptació de concessions territorials per part de les dues nacions. “Hem presentat una proposta molt explícita tant a russos com a ucraïnesos, i ha arribat el moment que l'acceptin o que els Estats Units es retirin d'aquest procés”, ha manifestat el vicepresident nord-americà a la premsa a l'aeroport de la ciutat índia d'Agra, després d'una visita al Taj Mahal.

Ucraïna no dona el braç a tòrcer

Aquest intercanvi d'opinions ha esclatat després que la viceprimera ministra d'Ucraïna, Iúlia Sviridenko, reafirmés també aquest dimecres, coincidint amb les reunions sobre un possible alto el foc que emissaris del seu govern celebren a Londres amb els seus socis europeus i amb els Estats Units, que Kíiv no reconeixerà la península de Crimea com a territori rus. “No reconeixerem mai l'ocupació de Crimea”, ha destacat Sviridenko al seu compte de X fent referència a una de les condicions que els EUA haurien previst de plantejar a Ucraïna per posar fi a la guerra.

Més de tres anys en guerra

La guerra a Ucraïna va començar a finals de febrer de 2022, quan el president de Rússia, Vladímir Putin, va donar l'ordre d'envair part del territori ucraïnès. Tot i que l'avanç de les tropes russes va ser contundent en els primers compassos de la guerra, guanyant terreny a les províncies de l'est d'Ucraïna, les línies del front han quedat estancades des de fa mesos a l'espera d'un acord de pau.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!