Donald Trump està nerviós. La renúncia de Joe Biden a la reelecció ha posat Kamala Harris en el seu camí cap a la presidència, i les enquestes —que abans donaven el republicà clarament com a favorit— ara situen la demòcrata al davant, amb un escàs marge, però suficient per haver encès les alarmes entre els republicans. L’estratègia de Trump se centra a realitzar constants atacs personals contra Kamala Harris, amb desqualificacions, insults personals, ridiculitzant-la i posant en dubte la seva intel·ligència, faltant-li el respecte o, fins i tot, titllant-la de boja. “Aquesta dona està sonada. L’heu sentida riure? És el riure d’una boja, d’una llunàtica! Li han prohibit que rigui, estic esperant que rigui, perquè tan bon punt rigui, s’han acabat les eleccions”, va dir Trump en un míting a Wilkes-Barre, a Pensilvània, un Estat que serà crucial per a les aspiracions presidencials del mateix Trump i de Harris i on el republicà es va esforçar a dividir als demòcrates, assegurant que “Biden odia Harris” perquè “en va provocar el derrocament”.
Retorn a Pensilvània
I és que no ha passat ni un mes des que Joe Biden va cedir a la pressió i es va retirar de la carrera per la presidència dels Estats Units i va ressorgir la figura de la vicepresidenta Kamala Harris com a futura candidata del partit demòcrata. En aquell moment, Donald Trump liderava les enquestes amb avantatge, i més després del primer cara a cara amb Biden, on va escombrar el seu rival, i es va imposar clarament a un president confús i maldestre. Els republicans anaven clarament per davant en les enquestes en sis dels set estats que es consideren claus per les eleccions, però ara s'ha girat la truita, i els demòcrates, amb Kamala Harris, han passat a anar per endavant en sis d’aquests Estats. Un d’aquests estats és Pensilvània, on aquest cap de setmana han fet campanya tant Trump, dissabte, com Harris, aquest diumenge.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 18, 2024
Va ser a Pensilvània on l’expresident va patir un atemptat i va resultar ferit lleu en una orella per una bala disparada per un franctirador que va ser abatut per la policia. Aquest dissabte, Trump va tornar al mateix estat, a Wilkes-Barre, on ha celebrat un míting en la que ha deixat Harris per terra. "Harris és la persona d'esquerra més radical que no s'hagi proposat mai per a un càrrec públic (...) Serà més fàcil de vèncer que Biden perquè ell no sé si es creu tot el que fa, però ella és una veritable radical d'esquerres", ha deixat anar Trump, que quan va afirmar que “Biden l'odia” (referint-se a Harris), també va reconèixer vetlladament que el debat que va mantenir amb el president, i la seva superioritat, l’ha acabat passant factura, perquè els demòcrates han sortit guanyant amb el canvi. "Vaig gastar cent milions de dòlars a fer campanya contra Biden. Si no hagués debatut amb ell, continuaria presentant-se", va admetre. Segons una mitjana de 24 enquestes actualitzada pel mitjà polític The Hill, ara Harris compta amb un 48,2% dels suports a Pensilvània, mentre que Trump rep un 47,4%.
“Soc més guapo que Harris”
Els atacs de Trump han resultat fins i tot patètics. A més d’atacar i mofar-se del riure de Harris, va dir també que ella “no és gaire bona amb les paraules”, també va criticar la recent Imatge de Harris en la portada de la revista Time. A Trump no en deu haver-li fet gens de gràcia que hagi escollit a la seva rival, i va criticar al mitjà que perquè l’han fet un dibuix i l’han deixat molt millor del que ella és al natural. També i va discrepar amb un columnista del Wall Street que va fer comentaris positius sobre la bellesa de Harris, i va discrepar. “Soc molt més guapo que ella", va dir Trump, provocant rialles entre el públic. "Soc una persona més guapa que Kamala". També va qüestionar la manera com el seu estil sol presentar-se als informes periodístics. "Diran que està divagant. Jo no divago. Soc un paio molt intel·ligent", va afirmar.
The reintroduction of Kamala Harris https://t.co/noW5TOgawP pic.twitter.com/iLmQIhxOeF
— TIME (@TIME) August 12, 2024
La convenció que erigirà Harris
Harris també té previst passar per Pensilvània aquest diumenge abans d’anar a Chicago, on a partir d’aquest dilluns començarà la Convenció Nacional Demòcrata (CND), que se celebra del 19 al 22 d’agost a dos espais, el McCormick Place i el United Center, i d’on la vicepresidenta Kamala Harris i el governador de Minnesota, Tim Walz, sortiran erigits en candidats oficials a la presidència i la vicepresidència, respectivament, per les eleccions del 5 de novembre. La CND reunirà als delegats demòcrates dels 50 estats, el Districte de Columbia i els territoris dels Estats Units. Els partits estatals gestionen el procés de selecció de delegats a cada estat i territori. Chicago ha acollit 25 convencions de candidatures des del 1860, més que cap altra ciutat dels Estats Units, i en aquesta ocasió s’espera la presència de 5.000 delegats, 12.000 voluntaris i 15.000 representants dels mitjans de comunicació de tot el món.