El president dels Estats Units, Donald Trump, oficialitza les seves amenaces i ja ha signat aquest dijous l'ordre executiva per sancionar el Tribunal Penal Internacional (TPI). El mandatari republicà al·lega que la cort de justícia amb seu a la Haia ha "abusat del seu poder" en emprendre "accions il·legítimes i infundades" contra els Estats Units i el seu "estret aliat" Israel, segons resa el text que ha publicat la Casa Blanca. D'aquesta manera, Trump fa un pas més en el seu suport incondicional a Israel i s'alinea amb l'estat hebreu davant les investigacions del Tribunal Penal pels crims de guerra i contra la humanitat que ha comès l'Exèrcit israelià a Gaza i davant de l'ordre internacional de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el seu exministre de Defensa, Yoav Galant, com a últims responsables.

Per a Trump, les recents accions del TPI "estableixen un precedent perillós, posant en risc directament al personal actual i anterior dels Estats Units, inclosos els membres en servei actiu de les Forces Armades, en exposar-los a assetjament, abús i possible arrest". Aquesta "conducta maligna", a parer seu, "amenaça d'infringir la sobirania dels Estats Units i soscava la labor crítica de seguretat nacional i política exterior del Govern estatunidenc" i dels seus aliats. El document entén per aliat el govern d'un país membre de l'OTAN o d'un soci destacat que no pertanyi a aquesta organització.

Per a Trump, qualsevol esforç deL TPI per a investigar, arrestar o processar a persones protegides "constitueix una amenaça inusual i extraordinària a la seguretat nacional i la política exterior dels Estats Units", raó per la qual afirma declarar "una emergència nacional per a abordar aquesta amenaça". L'ordre contempla restriccions financeres i restringir l'obtenció de visats per a viatjar als Estats Units a individus del TPI, així com la seva família immediata —parella i fills—, que col·laborin en recerques del tribunal contra ciutadans estatunidencs o aliats de Washington. Així, l'entrada "sense restriccions" d'immigrants i no immigrants que es consideri que compleixin els criteris marcats es titlla de perjudicial i se suspèn, tret que des del Departament d'Estat es determini el contrari sobre la base de recomanacions de la fiscal general, Pam Bondi.

El Tribunal Penal Internacional, creat a través de l'Estatut de Roma del 1998 i en funcionament des del 2002, és una cort internacional amb la missió de jutjar els màxims responsables de crims de guerra, de lesa humanitat, genocidi i agressió d'un país a un altre. A diferència de moltes judicatures de països, el TPI no reconeix cap immunitat als caps d'estat o de govern. Si bé, en no tenir una policia pròpia que executi detencions, depenen de la col·laboració dels països i hi ha precedent d'estats que han optat per no fer-ho. Un total de 125 països en formen part de l'acord, però potències com els Estats Units, la Xina, Rússia, l'Iran, Turquia o Israel no van signar el tractat ni reconeixen la seva jurisdicció. Durant el seu primer mandat, Trump ja va afirmar que el TPI no té "cap autoritat" sobre els Estats Units i va defensar que el país ja té un sistema judicial sòlid. I, de fet, va sancionar el tribunal per iniciar investigacions per presumptes crims de guerra dels Estats Units a l'Afganistan. En el cas de Rússia, hi ha una ordre de detenció no executada sobre Vladímir Putin per crims de guerra a Ucraïna.

Israel i Hongria celebren, la UE condemna

Després de la mesura de Trump s'han succeït les reaccions: des de la Unió Europea, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha expressat el seu suport al TPI com a ens que "garanteix la rendició de comptes pels crims" i "dona veu a les víctimes de tot el món". "Ha de poder emprendre lliurement la lluita contra la impunitat global", ha afegit. Per la seva part, el president del Consell Europeu, Antonio Costa, ha denunciat que les sancions suposen una amenaça per a la independència de la cort que "soscava el sistema de justícia penal internacional". En aquest sentit s'ha pronunciat també el mateix TPI, que lamenta en un comunicat que la mesura de Trump perjudica la seva tasca judicial "independent i imparcial", però referma el seu compromís en les accions penals que han iniciat. D'altra banda, el govern de Viktor Orbán a Hongria ha expressat el seu suport a Trump i ha criticat que el TPI s'ha convertit en "un instrument polític" que "desacredita" la justícia internacional. Israel també ha celebrat la decisió de Trump contra l'"antisemita i antiamericà" TPI, segons ha expressat el mateix Netanyahu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!