Les declaracions del president dels Estats Units en una roda de premsa a la seva residència a Florida, Mar-a-lago, aquest dimarts, han suscitat múltiples reaccions. Donald Trump no es va tallar ni un pèl en afirmar que no descartava ni tan sols la força militar per aconseguir els seus objectius, que passen per la voluntat d’expansió de les seves fronteres. Va dir que volia controlar el canal de Panamà, que es volia fer amb Groenlàndia i, finalment, annexionar-se el Canadà. Sobre el Canadà no va dir específicament que volgués fer servir la força militar, però sí la “força econòmica”, i va criticar que els Estats Units perden 200.000 milions de dòlars a l’any en dèficits comercials amb el seu veí del nord. Trump va defensar que el Canadà “és un estat” dels Estats Units i va afegir que la frontera és “una línia artificial”.

Tals declaracions no van passar desapercebudes pel govern canadenc i per altres membres de l’estament polític. Entre les rèpliques, la del primer ministre, Justin Trudeau, que, en un missatge a X va advertir Trump: “Mai el Canadà formarà part dels Estats Units”. “Els treballadors i les comunitats dels nostres dos països es beneficien de ser els principals socis comercials i de seguretat dels altres”, va reblar.

Però més enllà de la resposta de Trudeau, una rèplica que s’ha convertit en viral és la que li ha fet la parlamentària de la Cambra dels Comuns del Canadà Elizabeth May que, en un to sorneguer, s'ha dirigit directament al president dels Estats Units: “Ei, Donald. Tenim un tracte per a tu”. “Creus que volem ser l’estat 51? No. Però potser Califòrnia vol ser la província 11”. D’aquesta manera, May va convidar els estats de Califòrnia, Oregn o Washington a unir-se al Canadà i als seus governadors a convocar referèndums perquè els ciutadans votin. “Aquest és el nostre tracte, això és el que podeu aconseguir: sanitat universal gratuïta!”, va exclamar May. “I aquelles lleis sobre armes que el vostre Congrés té por d’aprovar? Nosaltres ja tenim una legislació estricta sobre armes”, va afegir la parlamentària.

Els moviments independentistes dins dels Estats Units

Actualment, als Estats Units hi ha diversos moviments independentistes. A Califòrnia hi ha el moviment independentista Calexit, però no té un suport majoritari i ha perdut força amb el temps. A Oregon, el moviment Greater Idaho vol refer les fronteres, però tampoc disposa d’un suport majoritari ni una estructura política sòlida. A Washington hi ha el moviment Cascadia que busca crear una nova nació a la regió nord-oest, però també té poc suport.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!