L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, està treballant en la seva pròpia xarxa social, després de ser censurat per la majoria de plataformes arran de l'assalt al Capitoli del passat 6 de gener que va resultar en la mort de 5 persones. Així ho ha avançat el seu assessor Jason Miller en un programa de Fox News.

"Aquesta nova plataforma serà molt gran," preveu Miller. Malgrat no donar gaires detalls de la plataforma en si, Miller ha assegurat que Trump ha esdevingut "reunions amb gent molt important" en el seu resort de Florida Mar-a-Lago, i que "diverses companyies" han mostrat el seu interès per l'expresident. Segons l'assessor, Trump atraurà "desenes de milions" de persones a la nova plataforma, fet que significarà un negoci molt rendible.

Trump, censurat per les xarxes socials

D'ençà de la prohibició de Twitter, Trump va acusar la xarxa social de "silenciar-lo" a ell i als seus votants, i de ser un instrument de l'"esquerra radical". Ja en aquell moment, l'encara president va avançar que volia "construir la nostra pròpia plataforma en un futur proper. No ens silenciaran!".

Les plataformes socials de Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat i Twitch van prohibir els comptes de l'expresident Trump en els dies següents de l'assalt del Capitoli per incomplir les normes de la comunitat. Més concretament, Twitter va argumentar que "després d'una revisió minuciosa dels tuits recents del compte @realDonaldTrump i el context que els envolta, hem suspès permanentment el compte a causa del risc d'una incitació més a la violència". A més, la xarxa social també va bloquejar els comptes @POTUS i @TeamTrump des de les quals el president va intentar seguir comunicant-se amb els seus seguidors.

 

El compte de Twitter de Donald Trump abans de ser eliminat definitivament / Twitter

El rei de Twitter

Durant la seva primera campanya presidencial i legislatura, les xarxes socials, i en especial Twitter, van ser una important via de comunicació per a Trump, i fins i tot va garantir el seu triomf, degut al clima mediàtic que va crear amb els seus controvertits tuits. De fet, la llibertat atorgada per les plataformes socials són el somni de qualsevol líder populista, ja que proporcionen un canal directe de comunicació amb l'audiència, sense la limitació per part de tercers, tot el contrari que els mitjans de comunicació tradicionals els quals Trump detesta. Amb la manca d'intermediaris, Trump podia escampar el seu contingut propagandístic i en alguns casos fals o violent.

L'any passat, Twitter va començar a prendre mesures en contra d'aquest contingut i va començar a marcar alguns tuits de Trump com a enganyosos, posicionant-se per primer cop en contra d'un líder d'aquestes característiques i trencant amb la neutralitat de les plataformes socials. En resposta a això, Trump va començar una guerra contra la plataforma, emetent un ordre executiu que atorgava poder als legisladors per poder sancionar a les plataformes per la manera que gestionen el contingut.

En els seus onze anys a Twitter, l'expresident ha emès més de 55.000 missatges als seus 89 milions de seguidors. Ara, Trump espera recuperar la seva rellevància online i esquivar la censura amb la creació de la seva pròpia plataforma.

Foto principal: l'expresident nord-americà Donald Trump / Efe