Si ja en el seu primer mandat va tenir importants topades amb importants mitjans de comunicació als quals va acusar de publicar notícies falses —"you are fake news!"—, ara Donald Trump arremet de nou contra la premsa crítica. La Casa Blanca ha bloquejat aquest divendres l'accés de la important agència de premsa nord-americana Associated Press (AP) al Despatx Oval i a l'avió presidencial Air Force One per no atenir-se a la seva decisió de reanomenar el golf de Mèxic com a golf d'Amèrica. El subcap de gabinet, Taylor Budowich, ha criticat a X que aquest mitjà "continua ignorant el canvi legal de nom geogràfic del golf d'Amèrica".

"Aquesta decisió no només és divisiva, sinó que també exposa el compromís d'Associated Press amb la desinformació. Si bé el seu dret a llançar notícies irresponsables i deshonestes està protegit per la Primera Esmena, no garanteix el seu privilegi d'accés il·limitat a espais limitats, com el Despatx Oval i el Air Force One", ha afirmat Budowich. En el futur, afegeix, aquests espais s'obriran a "els milers de reporters a qui abans se'ls ha prohibit cobrir aquestes zones íntimes de l'Administració". Així i tot, AP sí que conservarà les seves credencials en el complex de la Casa Blanca.

Associated Press continuarà dient el golf de Mèxic "pel seu nom"

Associated Press, a la seva guia d'estil, va decidir continuar anomenant el golf de Mèxic "pel seu nom original", fins i tot esmentant el nou nom triat pel president nord-americà, Donald Trump, ja que es tracta d'un cos d'aigua que comparteix frontera amb Mèxic i Cuba. "L'ordre de Trump només té autoritat dins dels Estats Units. Ni Mèxic, ni altres països, ni organismes internacionals no estan obligats a reconèixer el canvi de nom", ha assenyalat l'agència de notícies després de ser vetada a un esdeveniment per primera vegada dimarts.

Abans d'això, l'administració de Donald Trump havia impedit a un periodista d'Associated Press de participar en una compareixença de premsa al Despatx Oval amb el mateix president i Elon Musk pel mateix motiu, la qual cosa l'editora executiva de l'agència, Julie Pace, va criticar com una "violació clara de la Primera Esmena" de la Constitució americana, la que blinda la llibertat d'expressió i de premsa. La Societat Interamericana de Premsa (SIP), per la seva part, ha qualificat d'"arbitrària" aquesta restricció imposada pel Govern de Trump a periodistes d'AP. "Castigar els periodistes per no adoptar la terminologia exigida per l'Estat és un atac alarmant a la llibertat de premsa. És discriminació amb base a un punt de vista i és inconstitucional", ha denunciat, d'altra banda, la Fundació per als Drets Individuals i l'Expressió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!