Queden menys de 15 dies per les eleccions a la presidència dels Estats Units i Donald Trump, l’expresident entre el 2017 i el 2021 que vol tornar a ocupar la Casa Blanca, segueix esprement el seu discurs antiinmigrant i exhibint el seu tarannà feixista i xenòfob, com denuncien els seus assessors, com John Kelly, que va ser el seu cap de gabinet en l’etapa presidencial i ha explicat l’admiració que el republicà sent per dictadors com Hitler. Una mostra van ser les seves paraules d’aquest dimarts en les que va assegura que demanarà que es restableixi la pena de mort per qualsevol migrant convicte per assassinar a un ciutadà nord-americà, el que es considera una de les propostes més extremes del seu discurs contra la immigració. "Hem de fer-ho... estic demanant la pena de mort per a qualsevol migrant que mati un ciutadà nord-americà o un agent de les forces de l'ordre... el Congrés ho aprovarà", va dir Trump  davant una multitud a la ciutat de Greensboro, a Carolina del Nord, un dels estats que serà clau en la contesa electoral.

Trump va assegurar que la immigració és el tema que més preocupa als nord-americans, per sobre de l’economia, contradient la darrera enquesta de Gallup, en la que els resultats asseguren que l’economia és l’únic tema en el qual un 52% dels votants consideren “extremadament important” en el seu vot. Segons aquest sondeig publicat, la immigració va ocupar la cinquena posició entre una llista de 22 temes importants. “Crec que (la immigració) és el número u, és el primer, i el segon és l'economia, i el tercer és la inflació… crec que la frontera és la més gran amenaça per a aquest país”, va dir Trump en referir-se als resultats de les enquestes.

Discurs antiimmigració

Carolina del Nord va ser un dels estats afectats pel pas el mes passat de l’huracà Helene, que va deixar més de 230 morts, la majoria en aquest estat, i s’esperava que el discurs de Trump s’enfoqués en els esforços de recuperació d’aquesta catàstrofe. Aquesta és la quarta visita de Trump en dos dies a l’estat que forma part dels set que són claus i que definiran el guanyador de les eleccions. Carolina del Nord té 16 vots electorals i és un dels estats en disputa on les enquestes mostren un empat entre els dos presidenciables. Tot i que Trump va criticar la resposta del govern federal al desastre, el republicà va enfocar el seu discurs a repetir la seva retòrica antiinmigrant durant les seves quasi dues hores de discurs. En aquest sentit, va acusar Kamala Harris de tenir “les fronteres obertes”, tot i que les restriccions a l'asil imposades pel Govern de Joe Biden des del juny passat han aconseguit reduir el nombre d'arrestos a la frontera sud-oest a xifres menors a les del 2020, últim any del Govern del republicà, segons les darreres dades publicades. Per Trump, però, això no és suficient i va tornar a prometre deportacions massives i un castic de 10 anys per aquells que retornin després d’haver estat expulsat.

Més insults contra Harris

Els atacs, insults i faltes de respecte cap a la seva rival són una constant en els seus discursos. "No necessitem una altra persona amb baix coeficient intel·lectual, en vam tenir una durant quatre anys, no en vam necessitar una altra", va dir l’expresident, que va repetir el mateix que havia dit al matí en un míting a Miami. Trump també va acusar la seva rival de ser “mandrosa” i d’estar “dormint” mentre ell treballava de valent, al·ludint a què la vicepresidenta del govern Biden no havia tingut cap acte públic de campanya programat per aquell matí.

Admiració pels dictadors

Però la campanya també l’està esquitxant amb noticies que el relacionen amb actituds feixistes pròpies dels dictadors. Segons un informe de The Atlantic, Trump va expressar durant la seva presidència admiració per Adolf Hitler i altres líders autoritaris com l’hongarès Viktor Orbán, a qui considerava “fantàstic” y el nord-coreà Kim Jong, que “és un bon tipus”. L’expresident va dir que Hitler “va fer algunes coses bones” i que necessitava generals militars com els del nazisme, que el fossin fidels i que seguissin les seves ordres. Aquestes revelacions, que ara ha tornat a recordar The Atlantic, ja van sortir a la llum el passat mes de març, segons van revelar diversos exassessors principals de l’etapa en la Casa Blanca. Ara, John Kelly, general retirat que va ser cap de gabinet de Trump entre el 2017 i el 2019, ha dit en declaracions al The New York Times que l’expresident republicà encaixa “en la definició general de feixista” i que prefereix “l’enfocament dictatorial del govern”. 

Kelly també va explicar a The Atlantic el moment en el qual Trump va mostrar la seva admiració pels generals nazis d’Adolf Hitler. ”'Et refereixes als generals de Bismarck?”, diu Kelly que li va dir llavors . Kelly va explicar a The Atlantic que li havia preguntat a Trump. I va afegir: “Vull dir, jo sabia que ell no sabia qui era Bismarck, o sobre la Guerra Franco-Prusiana. Li vaig dir: ‘Et refereixes als generals del Kaiser? Segur que no et refereixes als generals de Hitler”. I ell va respondre: 'Sí, sí, els generals de Hitler'. Li vaig explicar que Rommel es va haver de suïcidar després de participar en un complot contra Hitler”.

Els assessors de la campanya de Trump van negar rotundament aquesta conversa. Alex Pfeiffer va assegurar que “això és absolutament fals. El president mai va dir això”. Els demòcrates, però, van aprofitar les declaracions de Kelly per deixar en evidència Trump. “Amics, els guarda-rails han desaparegut. Trump està baixant a aquesta bogeria: un expresident dels Estats Units i el candidat a la presidència dels Estats Units diu que vol generals com els que tenia Adolf Hitler”, va dir el candidat a vicepresident de Harris, Tim Walz, que va servir a la Guàrdia Nacional de l'Exèrcit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!