La guerra que Rússia manté contra Ucraïna podria estar entrant en una fase clau, marcada per noves pressions diplomàtiques que podrien redibuixar el mapa de la regió. Segons ha informat la cadena CNN, el president nord-americà, Donald Trump —que havia promès posar fi al conflicte—, s’ha mostrat sorprès i frustrat davant les dificultats per complir aquesta promesa. La seva proposta: que Ucraïna cedeixi territori a canvi de pau, inclosa la península de Crimea, ocupada per Rússia des del 2014. Actualment, Moscou controla gairebé un 20% del territori ucraïnès. Sota la proposta nord-americana, gran part d’aquest territori podria quedar sota domini rus de manera oficial. Tot i que l’annexió de Crimea és considerada il·legal, segons el dret internacional, els Estats Units estarien estudiant reconèixer-ne la sobirania russa com a part d’un acord de pau.
En la visió de Trump, només caldria que el president rus, Vladímir Putin, aturés els combats per consolidar les seves conquestes. Una estratègia que deixaria Rússia àmpliament recompensada per la seva invasió. Si el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es nega a acceptar l’acord, Washington hauria amenaçat de retirar el seu suport al país.
Trobada i reunió productiva Trump vs. Zelenski
Mentre es discuteixen escenaris de pau, Ucraïna ha mantingut reunions amb representants nord-americans i europeus a Londres, intentant impulsar la seva pròpia proposta: un alto el foc com a pas previ a qualsevol discussió sobre la cessió de territoris. Tant Donald Trump com Volodímir Zelenski han tingut una reunió “molt productiva” a Roma, quan tots dos han coincidit pel funeral del papa Francesc. En els pròxims dies es podria aclarir si s’obre una escletxa per a la pau, si les negociacions fracassen o si, simplement, el conflicte continua pel camí de la inèrcia.
Mentrestant, la guerra no s’atura. Un general rus va morir divendres en un atemptat amb cotxe bomba als afores de Moscou. I els bombardejos russos continuen colpejant ciutats ucraïneses, tot i l’advertiment públic que Trump va fer a Putin a través de les xarxes socials: “Vladímir, PROU”.
Crimea: el possible punt clau
Ucraïna està disposada a renunciar a Crimea? Donald Trump creu que sí. “El futur de Crimea és amb Rússia”, va declarar l’expresident dels Estats Units a Time el passat 22 d’abril. “I Zelenski ho entén, tothom ho entén. Fa molt temps que és amb ells”, va afegir. Rússia va envair Crimea el 2014, però tot i la condemna internacional i les sancions econòmiques, no va patir conseqüències tan greus com les que va rebre el 2022 amb la invasió del conjunt d’Ucraïna. Ara, segons sembla, Trump parteix de la premissa que qualsevol alto el foc hauria d’incloure l’acceptació de la sobirania russa sobre la península.
Zelenski, de moment, ha rebutjat públicament qualsevol cessió de Crimea. No obstant això, altres figures clau del país han mostrat una actitud més matisada. L’alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó —excampió mundial de boxa i una veu influent dins la política ucraïnesa—, va dir a la BBC que no participa en les negociacions, però va reconèixer que renunciar a Crimea podria ser inevitable. “No és just. Però potser és el preu per la pau”, va admetre.
Què passaria si els EUA reconeixen Crimea?
L’annexió de Crimea per part de Rússia va ser una violació del dret internacional, tal com recorda la periodista de CNN Ivana Kottosovà. I, fins ara, el president ucraïnès s’ha mantingut ferm: cedir Crimea no només seria una derrota política, sinó també una infracció directa de la Constitució d’Ucraïna. Però la controvèrsia no acaba aquí. Si els Estats Units arribessin a reconèixer Crimea com a part del territori rus, estarien incomplint, de manera reiterada, els compromisos que han mantingut fins ara amb Ucraïna i amb l’ordre legal internacional.
L’analogia amb la invasió de Txecoslovàquia per part de l’Alemanya nazi als anys trenta no és casual. Per a molts ucraïnesos, Crimea forma part integral del país des de la desintegració de la Unió Soviètica. Des de la seva annexió, Putin ha impulsat una política activa de “russificació” a la península. A més, Crimea té un valor estratègic innegable: situada al mar Negre, ofereix a Rússia un avantatge militar clau, i està envoltada de territoris rics en petroli, gas natural i altres recursos valuosos.