Moscou ha qualificat les últimes propostes de pau nord-americanes inacceptables per al Kremlin, destacant el limitat progrés que ha aconseguit Donald Trump en la seva promesa de posar fi a la guerra a Ucraïna des que va assumir el càrrec al gener. Sergei Ryabkov, assessor de política exterior de Vladímir Putin, ha dit que algunes de les demandes clau de Rússia no eren abordades per les propostes nord-americanes per posar fi a la guerra, en comentaris que van marcar un rar reconeixement del costat rus que les converses amb els Estats Units sobre Ucraïna s'havien estancat les últimes setmanes.
“Ens prenem molt seriosament els models i solucions proposats pels nord-americans, però no ho podem acceptar tot en la seva forma actual”, ha declarat Ryabkov a la revista russa International Affairs, segons els mitjans estatals. Això va passar després que Trump revelés diumenge la seva frustració amb Putin, afirmant estar “enfadat” i amenaçant d'imposar aranzels a les exportacions petrolieres russes.
“Tot el que tenim avui és un intent de trobar algun tipus de marc que permeti primer un alto el foc, almenys com ho preveuen els nord-americans”, ha dit Ryabkov. “Pel que veiem, avui dia no hi ha cabuda per a la nostra principal reivindicació, és a dir, la solució dels problemes relacionats amb les causes profundes d'aquest conflicte”. Putin s'ha referit repetidament al que afirma que són les “causes fonamentals” del conflicte per justificar la seva posició de línia dura sobre qualsevol possible acord per posar fi a la guerra a Ucraïna.
Com a condicions prèvies per a un alto el foc, el líder rus ha insistit en termes que, en efecte, desmantellarien Ucraïna com a estat independent i funcional, arrossegant-la fermament a l'esfera d'influència de Rússia. Ha exigit que Kíiv reconegui l'annexió de Crimea i quatre regions parcialment ocupades per Rússia al sud-est, retiri les seves forces d'aquestes zones, es comprometi a no unir-se mai a l'OTAN i accepti la desmilitarització.
Acords frustrats: la pau no és tan fàcil com esperava Trump
En les darreres setmanes, el president rus també ha estat pressionant obertament per un canvi de règim a Ucraïna, afirmant que Volodímir Zelenski no té legitimitat per signar un acord de pau i suggerint que Ucraïna necessita un govern extern. Trump sembla estar cada cop més impacient per la seva falta de progrés en una guerra que va prometre acabar en 24 hores, expressant la seva frustració amb els líders russos i ucraïnesos mentre lluita per forjar una treva.
El comentari de Trump, en què es mostrava “enfadat” amb Putin per la postura del líder rus respecte a un possible alto el foc a Ucraïna, va representar un canvi notable en el to d'un líder que prèviament havia expressat admiració per Putin. Tot i això, Trump posteriorment va moderar la seva retòrica i dilluns va acusar Ucraïna d'intentar renegociar un acord econòmic amb els Estats Units.
La Casa Blanca ha dit aquest dimarts que Trump estava frustrat amb els líders dels dos costats de la guerra. Tot i una sèrie de reunions negociades pels Estats Units i converses paral·leles amb Rússia i Ucraïna a l'Aràbia Saudita que van produir —sobre el paper— un alto el foc energètic de trenta dies, les dues parts han continuat atacant la infraestructura energètica de l'altra.
L'administració Trump també va intentar negociar un alto el foc al Mar Negre, però Moscou va intentar imposar diverses condicions a l'acord, inclosa la flexibilització de les sancions europees, una demanda ràpidament rebutjada per Brussel·les.