Ahir diumenge, com cada dia, centenars de turistes van visitar el camp de concentració d'Auschwitz, en una ruta per un dels camps de concentració i extermini nazis més coneguts. Durant aquesta visita, que sempre sol transcórrer en silenci, una turista holandesa va pensar que era una bona idea fer la salutació dels feixistes alemanys. Segons ha informat aquest dilluns en un comunicat Bartosz Izdebski, el cap de l'oficina de premsa del Museu Memorial d'Auschwitz, la jove, de només 29 anys, va demanar a la seva parella que li fes una foto fent la salutació nazi davant la porta del camp. La policia va detenir la parella i els va conduir a la comissaria d'Oswiecim El fiscal va multar a la dona i va interrogar al seu acompanyat. Tal com han informat mitjans locals, la noia es va mostrar molt penedida del seu gest i va assegurar que tot plegat només havia estat una "broma estúpida". Cal tenir en compte que a Polònia, exaltar en públic qualsevol ideologia totalitària o exhibir símbols i gestos relacionats amb aquestes, com podria ser la salutació nazi, pot suposar una pena de fins a dos anys de presó.
Altres casos sonats
El d'aquesta parella d'holandesos no és, tristament, el primer cas de turistes que aprofiten la visita a aquest camp d'extermini per realitzar gestos com aquest. Per exemple, justament també davant la coneguda com a "porta de la mort" d'Auschwitz, dos visitants turcs van ser sorpresos fent exactament el mateix gest el 2013. Llavors, el càstig va ser més sever. Més enllà de la multa que ha hagut de pagar en les últimes hores aquesta noia per la seva desafortunada broma, els turcs van ser condemnats a sis mesos de presó cadascú.
A finals del 2021, la direcció del camp es va veure en la situació de condemnar els missatges que comparaven l'exigència del certificat covid i la persecució dels jueus durant el nazisme. Així, van lamentar els paral·lelismes entre "la tragèdia de les persones que van ser víctimes d'experiments pseudomèdics" en el recinte i "el debat sobre les vacunes, la pandèmia i qui lluita per salvar vides humanes". "És irrespectuós amb les víctimes i un trist símptoma de la decadència intel·lectual i moral", va publicar el museu a les seves xarxes socials. Justament en les últimes hores, un polític mallorquí ha estat destituït per la seva opinió sobre el certificat covid, del que ha dit que té "clares reminiscències" amb el nazisme.
Fotos de festa
Un altre dels casos més sonats per fer-se fotos de mal gust a aquest camp de concentració va ser el del futbolista uruguaià Rodrigo Salazar. Quan era jugador del Korona Kielce de Polonia va decidir fer-se una fotografia davant del camp per celebrar el seu aniversari penjant-la a les xarxes socials i fins i tot afegint-hi emoticones de festa. Poc després, el futbolista va haver d'esborrar la fotografia a causa de les crítiques que va rebre. A més, va disculpar-se també a través de les xarxes socials amb un vídeo on va esgrimir que "no sabia exactament on estava".