El grup de turistes catalans que han estat atrapats a Etiòpia durant 10 dies han perdut el vol de tornada a Barcelona. El grup havia d'arribar aquest dilluns al matí a l'aeroport del Prat, però derivat d'un retard en el vol des de la capital del país, Addis Abeba, cap a Istanbul, els viatgers amb destí a Barcelona han perdut la seva connexió. El grup està format per 19 persones d'arreu de l'Estat, i els viatgers que han d'arribar a Madrid i València sí que ho faran durant aquest matí, tal com estava previst. En canvi, els 10 catalans arribaran cap a les 19:45 hores a la capital catalana, segons ha informat l'agència de viatges Kananga. 

10 dies atrapats a Etiòpia

El grup de 20 turistes van quedar atrapats en un hostal d'Etiòpia el passat 2 d'agost arran de l'esclat de violència entre milícies regionals i l'exèrcit a la regió d'Amhara. Finalment, van ser evacuats a una base militar el passat divendres, i posteriorment, traslladats a la capital a Addis Abeba. En un primer moment, es va plantejar la possibilitat de treure’ls de la zona en conflicte per terra, però finalment es va optar per la via aèria. L’evacuació va estar liderada per forces estatals etíops, després de les gestions locals de Daniel Abate, un contacte de l’agència especialitzada en viatges africans. Una membre del grup, Núria Giménez, ha estat la persona que ha estat en contacte amb els mitjans i ha explicat com estaven vivint aquests moments a Etiòpia. Inicialment, va explicar que tenien dificultats amb la telefonia mòbil, però que van aconseguir posar-se en contacte amb el cònsol honorari d’Etiòpia a Barcelona. En les diferents intervencions, reclamava la necessitat de ser evacuats, ja que, el seu viatge acabava el dissabte 5 d'agost, i la medicació preventiva de la malària amb la qual van viatjar durava només fins a aquell dia. 

Indignació amb les institucions 

Núria Giménez va denunciar aquest diumenge a RAC1 la manca d'ajuda que han rebut de les institucions. "M'agradaria difondre que ens hem trobat molt abandonats, tant per l'ambaixada, com pel consultat, com pel govern espanyol i la Comunitat Europea, i Nacions Unides, que tampoc ha fet res". La Núria considera "vergonyós" que els hagi hagut de treure una persona influent d’Etiòpia: "Des del govern espanyol han estat incapaços de posar-se en contacte amb nosaltres. Estic molt decebuda". En aquest sentit, va criticar molt durament la tasca de l'ambaixador espanyol, Manuel Salazar Palma, de qui va assegurar que la seva ajuda "ha estat nul·la", i que els va anar a rebre a l'aeroport: "Només va venir a buscar la foto".  

Per la seva banda, el Ministeri d'Exteriors del govern espanyol ha assenyalat que l'operació ha estat possible després d'intenses negociacions de l'ambaixada amb alts càrrecs del govern etíop, entre els quals, el conseller de Seguretat del primer ministre, a qui s'ha sol·licitat la protecció del grup i l'enviament d'un helicòpter militar per dur a terme l'evacuació via aèria després de comprovar que el trasllat per carretera era inviable per talls i presència de milicians i bandes criminals. Després de la confirmació de l'enviament de l'helicòpter de les Forces Armades etíops, l'ambaixada va coordinar juntament amb el general al comandament de les forces que controlen la zona el trasllat del grup fins a Bahir Dar, on van estar allotjats fins a la seva sortida el dissabte 12 d'agost en un vol comercial que els va traslladar fins a Addis Abeba.