Turquia dona el seu braç a tòrcer i finalment ha aixecat el seu veto a l'ingrés de Suècia a l'OTAN, segons va explicar aquest dilluns el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa. L'anunci es va donar després d'una reunió entre Stoltenberg, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el primer ministre suec, Ulf Kristersson, a Vílnius, un dia abans que arrenqui la cimera de líders de l'OTAN que se celebra en la capital lituana. "Aquest és un dia històric perquè tenim un compromís clar de Turquia per enviar els documents de ratificació (per a l'ingrés de Suècia en l'OTAN) a la Gran Assemblea nacional i de treballar de manera estreta amb l'assemblea per garantir la ratificació", va assegurar el polític noruec. Així doncs, va detallar que Erdogan havia acordat enviar al Parlament turc tots els documents per ratificar l'adhesió de Suècia a l'OTAN. Tanmateix, va indicar que no coneix els terminis exactes en els quals ratificarà l'ingrés suec a l'Aliança.
Posicionament d'Hongria
Sobre Hongria, qui tampoc ha ratificat encara l'entrada de Suècia, Stoltenberg ha recordat que Budapest havia assegurat en el passat que no seria l'últim país que donaria llum verda a l'entrada d'Estocolm. "Ara Turquia ha deixat clar que ratificaran i només hi ha dos països que no han ratificat, així que crec que aquest problema es resoldrà", va afirmar. Erdogan també va relacionar les negociacions sobre l'entrada de Turquia a la Unió Europea amb el vistiplau turc a l'adhesió de Suècia a l'OTAN. Precisament sobre aquesta qüestió, Stoltenberg va advertir que és un assumpte que no depèn de l'Aliança, sinó del club comunitari.
Així i tot, va indicar que el que va acordar Suècia com a estat membre de la UE amb Turquia, com "secundar activament els esforços per revitalitzar el procés d'adhesió de Turquia" a la Unió i "ajudar a modernitzar les unions duaneres" entre la UE i Turquia "i la liberalització de visats", suposen que Estocolm "doni suport als esforços" d'Ankara per acostar-se al club comunitari. Oficialment, Turquia havia bloquejat fins ara l'adhesió de Suècia a l'OTAN per considerar que el país nòrdic té una postura massa laxa amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), una guerrilla que va iniciar en 1984 una lluita armada contra l'Estat turc i que és considerada com un grup terrorista per Turquia, Suècia, la Unió Europea i els Estats Units. Les queixes turques van portar Suècia a reformar la seva legislació contra el terrorisme i ha tipificat com a delicte la sola pertinença o el suport financer o d'un altre tipus a una organització terrorista. Suècia i Finlàndia van canviar la posició de neutralitat que havien mantingut durant tres dècades i, després de la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer de 2022, van sol·licitar el seu ingrés a l'OTAN.
Ingrés de Finlàndia a l'OTAN
A través d'un comunicat emès després de la reunió entre l'OTAN, Suècia i Turquia es va recalcar que des de la cimera aliada de Madrid de l'any passat Suècia ha modificat la seva constitució, canviant les seves lleis i expandit "de manera significativa" la seva cooperació antiterrorista contra el PKK, i reprès les exportacions d'armes a Turquia, com Estocolm es va comprometre a fer en 2022.
"Suècia i Turquia acorden avui continuar la seva cooperació sota el Mecanisme Conjunt Trilateral Permanent establert a la cimera de l'OTAN de Madrid 2022, i sota un nou Pacte de Seguretat bilateral que es reunirà anualment nivell ministerial i crearà grups de treball segons correspongui", va afegir el comunicat. A més, s'apunta que en la primera reunió d'aquest nou "Pacte de Seguretat", Suècia presentarà "un full de ruta com a base de la seva lluita contínua contra el terrorisme en totes les seves formes i manifestacions cap a la plena implementació de tots els elements del memoràndum trilateral" tancat en la cimera de Madrid. Suècia també va reiterar que no proporcionarà suport a la milícia kurda YPG i al moviment descrit per Turquia com FETÖ. "Tant Suècia com Turquia van acordar que la cooperació antiterrorista és un esforç a llarg termini, que continuarà més enllà de l'adhesió de Suècia a l'OTAN", segons apuntava el comunicat.