Suècia encara no té el sí definitiu per poder entrar a l'OTAN. Tot plegat, depèn de Turquia, que, per ara, no sembla del tot predisposada. El possible desbloqueig per part del govern turc de l'ingrés de Suècia a l'OTAN serà abordat en una nova reunió de l'anomenat Mecanisme Conjunt Permanent de Turquia, Finlàndia, Suècia i l'Aliança Atlàntica, que se celebrarà aquest dimecres a Ankara.

Així ho ha informat la Direcció de Comunicació de la Presidència turca en un comunicat publicat al seu compte oficial de Twitter. A la reunió hi participaran Stian Jenssen, cap del gabinet del secretari general de l'OTAN, Jan Knutsson, secretari d'Estat del Ministeri d'Exteriors de Suècia, i el seu homòleg finlandès, Jukka Salovaara, així com Akif Çagatay Kiliç, assessor en cap del president turc, Recep Tayyip Erdogan, afegeix la nota.

L'OTAN va aprovar fa gairebé un any, al cim de Madrid, l'ingrés de Suècia i Finlàndia, després d'arribar a un acord amb Turquia perquè aixequés el veto, però el Parlament turc encara no ha ratificat l'entrada de Suècia.

Turquia bloqueja l'ingrés de Suècia a l'OTAN

Ankara bloqueja fins ara la integració sueca amb l'argument que Estocolm protegeix membres del proscrit Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) —considerat grup terrorista també a la Unió Europea i pels Estats Units— que s'han refugiat al país nòrdic.

Tot i això, després que Estocolm endurís les seves lleis sobre la lluita antiterrorista i aprovés l'extradició de diversos ciutadans turcs exigida per Ankara, s'espera que el govern d'Erdogan ratifiqui l'ingrés de Suècia abans de la cimera de l'OTAN convocada per a l'11 i 12 de juliol a Vílnius.

La reunió de dimecres, la quarta del "Mecanisme Conjunt" establert fa un any, començarà a primera hora al Palau presidencial de Bestepe, a Ankara.

L'OTAN pressiona Turquia

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va assistir a la cerimònia d'investidura del president turc, Recep Tayyip Erdogani amb la finalitat d'abordar l'entrada de Suècia a l'Aliança Atlàntica. Va mantenir reunions amb el líder turc i amb alts funcionaris turcs.

El passat mes de març, Finlàndia va rebre la llum verda de Turquia. Erdogan va anunciar el sí a l'ingrés de Finlàndia a l'OTAN, mentre que les negociacions d'adhesió amb Suècia va dir que continuarien. El mandatari turc va verbalitzar els acords en una roda de premsa a Ankara, juntament amb el seu homòleg finlandès, Sauli Niinistö. En aquest sentit, de moment, el suport turc a Suècia no està definit perquè, segons Erdogan, no han fet un pas positiu en relació amb una llista de "terroristes" que Ankara vol extradir.

 

Imatge principal: el president turc, Recep Tayyip Erdogan / Efe