Turquia li allarga la mà al president rus, Vladimir Putin, i ha confirmat que construirà un gasoducte per distribuir gas rus a tercers països, especialment europeus. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, dona suport a la idea del Kremlin de crear aquest centre de distribució del gas rus després de reunir-se amb Putin aquest dijous. "La part turca ha reaccionat amb bastant interès a aquesta iniciativa del president Putin i els mandataris han impartit instruccions de veure aquest assumpte ràpidament", deia a la premsa el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, just aquest dijous. Finalment s'ha complert i la decisió s'ha pres ràpidament tal com demanaven els russos, perquè Erdogan ja ha demanat que es creïn els plànols d'aplicació.
Aquest dijous, Putin va proposar formalment a Erdogan crear a Turquia un centre de distribució del gas rus, la qual cosa permetria a més crear una plataforma per regular els preus "exorbitants". Va explicar que Rússia i Turquia podrien crear junts "una plataforma no només per als subministraments de gas, sinó també per determinar els preus, perquè aquest és un tema molt important." "Avui aquests preus són exorbitants, i podríem regular-los fàcilment a un nivell de mercat normal sense matisos polítics", va afirmar Putin davant d'Erdogan.
Turquia; la ruta més fiable per a Rússia
El mandatari rus va recalcar que, pel que fa als hidrocarburs russos, inclòs el gas, Turquia és la ruta "més fiable actualment per al subministrament a Europa" a través del gasoducte TurkStream. Aquest gasoducte transporta gas rus a Turquia i a diversos països del sud i sud-est d'Europa. El TurkStream, que va pel fons del mar Negre, pot transportar fins a 31.500 milions de metres cúbics de gas anualment. Bulgària, Grècia, Sèrbia, Romania, Hongria i Macedònia del Nord reben subministraments per aquesta via.
El ministre rus d'Energia, Nikolái Shulgínov, va afirmar aquest dijous a Moscou que és necessari no només negociar aquest projecte amb Turquia, sinó també amb els països europeus "amistosos". Peskov va admetre que actualment no hi ha contactes amb Europea respecte als subministraments de gas. "De fet, no n'hi ha cap ara, no hi ha contactes", va dir el portaveu del Kremlin en resposta a una pregunta sobre si es planegen contactes amb socis europeus sobre una nova configuració de subministraments de gas, com el centre de distribució que Turquia ha acceptat crear a petició de Rússia. França, per la seva part, ja s'ha afanyat a rebutjar la iniciativa de Rússia de crear a Turquia un centre de distribució de gas rus, ja que considera que no és necessari i és "incompatible" amb els objectius a llarg termini de la Unió Europea (UE). Fonts de l'Elisi van assenyalar aquest dijous que aquesta iniciativa "no té sentit" en un moment en què els països europeus estan intentant reduir la seva dependència del petroli i el gas procedents de Rússia, a causa de la invasió d'Ucraïna.