L'exèrcit turc i les milícies sirianes aliades d'Ankara han imposat un "control total" sobre la regió kurdosiria d'Afrín, malgrat algun focus aïllat en algun punt de la capital, va informar l'Observatori Sirià de Drets Humans. La bandera turca oneja al principal campament de les Unitats de Protecció del Poble (YPG, per les seves sigles en kurd), així com a la seu de govern d'Afrín, segons l'ONG. Els combats prossegueixen en punts de la ciutat d'Afrín, conquerida avui per Turquia, perquè alguns milicians kurds van rebutjar retirar-se abans de l'entrada de les tropes d'Ankara, segons la mateixa font.
L'ofensiva, denominada "Branca d'olivera" per Ankara, es va iniciar el passat 20 de gener i ha causat la mort de prop de 2.400 persones, entre ells almenys 289 civils. Les tropes turques han pres avui la capital de l'enclavament kurd en poques hores, en una incursió que ha comptat amb el suport d'avions de guerra i un intens foc d'artilleria.
Des de divendres passat, almenys 200.000 persones van fugir de la ciutat d'Afrín cap a altres zones a la província d'Alepo sota el control de les forces lleials al president sirià, Bachar a l'Asad. L'Observatori va afirmar, així mateix, que les tropes turques han saquejat molts pobles de la regió d'Afrín, en els quals han robat les cases i les eines de conreu deixades per la població civil.
Erdogan apel·la al nacionalisme en festejar la presa d'Afrín
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha apel·lat avui al nacionalisme i a velles glòries bèl·liques otomanes en celebrar la presa de la ciutat siriana d'Afrin a milícies kurdosirias aliades dels EUA que Ankara titlla de terroristes. Erdogan i el primer ministre, Binali Yildirim, van participar en la commemoració dels caiguts turcs a Galípoli, batalla de 1915 durant l'I Guerra Mundial, que cada any se celebra amb gran pompa als turons a prop de la ciutat de Çanakkale, pròxima a l'Estret dels Dardanelos. Erdogan va recordar allà que les tropes turques, avalades per combatents sirians aliats, havien conquerit la ciutat d'Afrin a les 05.30 hores GMT d'avui, després de dos mesos de bombardejos i combats.
L'operació Rama d'Olivera, llançada el 20 de gener passat, tenia per objectiu expulsar del cantó d'Afrin les YPG, que dominaven aquest territori d'uns 2.000 quilòmetres quadrats en l'extrem nord-oest de Síria des de l'inici de la guerra civil. En el seu discurs, transmès en directe per la cadena NTV, Erdogan va assemblar la presa d'Afrin a la victòria de les tropes turques que defensaven la via marítima dels Dardanelos contra els vaixells de guerra britànics i francesos el 1915. "Ahir vam donar una lliçó a Çanakkale als qui volien aixafar-nos, avui farem el mateix als qui intenten establir un estat terrorista al llarg de les nostres fronteres per atemptar contra la nostra estabilitat i el nostre futur", va dir el president.
"Sens dubte, la dimensió de la lluita a Çanakkale no es pot comparar amb les nostres operacions fora de les nostres fronteres, però l'objectiu és el mateix, l'esperit és el mateix, la fe és la mateixa", va dir Erdogan. Va relacionar així la victòria a Afrin amb les batalles d'inicis del segle XX per frenar la desaparició total de l'Imperi otomà, i que van donar lloc el 1923 a l'establiment de la moderna República de Turquia, insinuant que la conquesta d'una franja de Síria prevé atacs futurs. "Com otomans érem un estat de 18 milions de quilòmetres quadrats. Ens van reduir, ens van reduir, i el 1900 teníem cinc milions de quilòmetres quadrats. Ara hem caigut fins als 780.000 quilòmetres quadrats. I ja no ens dividiran més, no ens arrabassaran res més", va prometre el cap d'estat entre aplaudiments.
Erdogan va agrair en el seu discurs d'avui especialment la participació de l'Exèrcit Lliure de Síria (ELS) i va recordar que a Afrin oneja ara la bandera turca juntament amb la utilitzada per aquestes milícies sirianes.