La vida passa i una cosa que un dia sembla inversemblant, a l'altre ja és rutina pura. I això s'està veient amb el cas de l'Afganistan, on els talibans, que només fa 24 hores que controlen el 100% del territori després de la sortida dels últims diplomàtics i militars nord-americans, ja negocien amb Turquia i Qatar la gestió tècnica de l'aeroport de Kabul, una passa imprescindible per al desenvolupament del país sota el nou règim i, també, per al seu reconeixement internacional (encara que sigui implícit).

L'emirat del Golf Pèrsic ha enviat aquest dimecres un "equip tècnic" per abordar la represa de les operacions a l'aeroport de la capital afganesa, després de la seva interrupció després de la sortida de les últimes tropes dels Estats Units. També ha viatjat fins a la capital afganesa un equip turc, segons ha confirmat un portaveu talibà a l'agència de notícies russa Sputnik.

La trobada, que s'hauria produït a instàncies dels talibans, tindria com a objectiu que es reprenguin els vols des de i cap a Kabul "per a l'assistència humanitària i per oferir la llibertat de moviment d'una forma segura", incloses les evacuacions.

La cadena de televisió qatariana Al-Jazira ha afirmat que els talibans prefereixen que la represa de les operacions a l'aeroport de Kabul estigui a "mans afganeses", però que estan disposats a demanar ajuda a Turquia o Qatar. Cal recordar que Turquia és un país membre de l'OTAN, organització que fins fa res lluitava contra els talibans sobre el territori. 

Avui mateix, el ministre d'Afers Exteriors qatarià, Mohamed bin Abderrahman Al Zani, ha instat els talibans a obrir un "corredor segur" per a la sortida i entrada dels civils de l'Afganistan, en una roda de premsa amb la seva homòloga holandesa, Sigrid Kaag, a Doha.

Qatar i la voluntat mediadora

Al Zani ha afegit que "l'Estat qatarià està treballant de forma contínua per facilitar la sortida dels estrangers de l'Afganistan", sense oferir més detalls sobre el paper del seu país, que en els anys passats ha mantingut bones relacions amb el moviment talibà. De fet, des del 2013 els talibans tenen una oficina de representació a l'exterior a Doha, on han negociat amb el govern estatunidenc el procés de pau al llarg dels darrers mesos.

Imatge de les negociacions entre els EUA, el govern afganès i els talibans a Doha (Qatar) / Foto: Europa Press

Però Qatar també manté molt bones relacions amb els Estats Units. Un exemple és que allotja la principal base militar de la primera potència mundial al golf Pèrsic, la base aèria d'Al Udeid, en la qual van fer escala molts dels vols d'evacuació de Kabul en les passades dues setmanes.

"Qatar s'ha ofert com a mediador en la política regional des de fa gairebé dues dècades. Ho fa principalment perquè vol millorar la seva posició regional", assegura a DW Guido Steinberg, de la Fundación Ciencia y Política. "En el passat, Qatar era molt dependent de l'Aràbia Saudita: en els anys 70 i 80 era pràcticament un protectorat saudita". És a dir, Qatar ha volgut alliberar-se de l'òrbita del seu gran veí posicionant-se com un mediador independent.

L'obertura dels talibans

L'arribada dels tècnics aquest dimecres ja suposa per si mateix una fita inèdita des de la retirada de tropes nord-americanes i se suma al permís obtingut aquesta mateixa setmana per un avió que va aterrar amb subministraments de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Mazar-i Sharif, a la zona nord del país.

L'ONU ha reclamat que l'ajuda humanitària pugui entrar sense traves a territori afganès, per a la qual cosa considera que és clau que l'aeroport de Kabul pugui seguir operatiu, i els propis talibà han promès que autoritzaran els vols civils i la sortida de tots aquells afganesos que comptin amb "documentació legal".

Un altre dels objectius dels insurgents, que encara estan en negociacions per configurar el futur règim, passa per garantir el subministrament de béns bàsics després del lapse de les últimes setmanes. La Cambra de Comerç i Indústria ha confirmat que dos trens de mercaderies han arribat aquest dimecres des del veí Uzbekistan, segons l'agència Pajhwok.

 

Imatge principal: grups talibans celebren la marxa dels Estats Units a la localitat de Kandahar / Foto: Efe