TikTok va ple de com de segur i divertit és anar a Turquia si formes part del col·lectiu LGBTIQA+ així com diversos portals que destaquen que per als turistes no hi ha problema. Potser el problema, valgui la redundància, rau en si ets turc i formes part del col·lectiu. I és que el món de l'esport femení ha tornat a quedar esquitxat per actituds i comentaris d'una societat masclista. La selecció femenina de vòlei de Turquia ha obtingut una victòria al campionat europeu després de vèncer Sèrbia en cinc sets. Les jugadores han aconseguit, després de molts esforços dins i fora de la pista, una medalla d'or més que merescuda. Malgrat tot, la notícia rau en la polèmica que hi ha hagut al llarg del campionat per si jugava o no jugava, o més ben dit, per si deixaven jugar o no l'estrella de la selecció: Ebrar Karakurt.

Es tracta d'una de les jugadores de la selecció femenina de vòlei que s'ha convertit en l'últim objectiu d'atacs homòfobs en una nació que cada vegada és més anti LGBTQIA+. Aquesta, però, no és la primera vegada que la jugadora és atacada per la seva orientació sexual. Després que l'equip de Karakurt, aconseguís una victòria a la Lliga de les Nacions de Voleibol Femení (VNL) i tornés a casa amb una medalla d'or, van ser celebrats a tot arreu i les xarxes socials elogiaven l'equip. La jugadora va compartir un tuit que deia "al coll tinc joies fetes de la vergonya dels que em van jutjar, és a dir, una medalla d'or".

I és que no tothom estava content amb la victòria de la selecció femenina. El diari Akit, amb una relació estreta amb l'Estat, va agafar el tuit i va descriure Karakurt com una "homosexual desviada que imposa un estil de vida pervertit", destaca el portal Global Voices. I també hauria acusat d'avergonyir la selecció nacional "a causa del seu estil de vida que va en contra dels valors de l'Estat" i la societat turca. Karakurt, però, hi va restar importància i va publicar a Instagram una fotografia acompanyada del text: "Fins i tot dormint en un avió, faig enfadar algú. La meva grandesa és una broma?".

Karakurt va rebre el suport públic després d'aquest atac indiscriminat. El cantant i compositor Nazan Oncel va tuitejar: Karakurt és “l'orgull” de Turquia en una època en què “les nenes queden analfabetes i les dones estan confinades a casa seva”. Kübra Dağlı, campiona nacional de taekwondo de Turquia, va expressar la seva solidaritat amb Karakurt en una publicació compartida també a les xarxes socials: "No hauria de ser difícil deixar de banda l'orientació sexual o les actituds religioses dels atletes i simplement celebrar els seus èxits".

Ebrar Karakurt, amb el número 99, durant el partit contra Sèrbia / Efe

Odi i boicot per l'orientació sexual

Però Karakurt ha tornat a ser al centre de la polèmica en el campionat europeu. Segons sembla, la selecció femenina de vòlei s'hauria hagut d'enfrontar a polèmiques islamistes i pressions perquè no jugués, també, en la final contra Sèrbia. Malgrat tot, s'hi ha sobreposat. No només han aconseguit la victòria, sinó que també ha jugat i s'ha celebrat sorollosament als carrers, com s'ha compartit a les xarxes. 

La fita obtinguda per les jugadores no hauria de quedar en segon pla per la polèmica de Karakurt, si bé és cert que no fa altra cosa que posar de manifest la creixent narrativa d'odi, humiliació, discriminació contra el col·lectiu al país. Turquia podria estar fent passes enrere i empetitint més encara les llibertats del país. L'atac a la jugadora és només l'exemple més recent d'una creixent narrativa anti LGBTQ+ a Turquia, mentre que grups conservadors intenten promoure el que anomenen “valors familiars” en detriment dels drets de les dones, les llibertats i seguretat de les persones LGBTQ+ i la llibertat d'expressió.

Karakurt, però, ha volgut deixar constància a les xarxes socials de la lluita continua i també com respon als atacs. "Aquesta no és la primera final que juguem, ni la primera guerra psicològica que hem tingut", destaca al costat d'una fotografia amb la seva companya Melissa Vargas. "Així és com abraço a tothom. Unint guanyarem, no dividint", destaca en un altre tuit, on surt d'esquena. 

Una altra final maquillada 

Del resultat, que ja hauria quedat en l'oblit per les polèmiques i les crítiques, destaca que tots dos equips van anotar 170 punts durant les dues hores i 21 minuts de partit. Sèrbia va agafar la davantera després de guanyar el primer set 27-25. Turquia es va recuperar per anivellar el joc després de guanyar el segon set 25-21, abans que Sèrbia tornés a agafar avantatge en guanyar el tercer set 25-22.

Turquia va guanyar el quart set pel mateix marcador per preparar el joc decisiu, que va guanyar 15-13 per guanyar el títol per primera vegada a la història del torneig davant d'una multitud de 10.688 espectadors. Per a Sèrbia va ser el segon subcampionat consecutiu, després de perdre davant Itàlia a la final de l'edició del 2021.

 

Imatge principal: Ebrar Karakurt i Melissa Vargas, durant el partit contra Sèrbia / Efe