La cara més visible de la caiguda del règim de Bashar al-Assad és la d’Abu Mohammad al-Julani, líder del grup islamista Organisme d’Alliberament del Llevant (Hayat Tahrir al Sham o HTS, en àrab). La notícia és que el gihadista s’ha reunit amb el ministre d'Exteriors turc, Hakan Fidan, en una trobada històrica a Damasc. Des de l’esclat de la guerra civil a Síria l’any 2011 no s’havia celebrat una reunió amb un alt càrrec del govern d’Ankara. Fins avui. Els dirigents han ratificat els llaços d'amistat entre ambdós països en una reunió que suposa un pas més en el canvi de rumb de Síria de les últimes setmanes.
Turquia juga un paper fonamental al país àrab. Per una banda, ha nodrit els grups d’oposició a Al-Assad durant anys. Per l’altre, encara lliura una campanya militar contra les milícies kurdes de Síria, les quals vincula amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), considerat com a grup terrorista per Ankara. "El país amic Turquia ha donat suport al poble sirià des del començament de la revolució", ha declarat Al-Julani a la roda de premsa posterior a la reunió amb Fidan. La màxima autoritat diplomàtica del govern d’Erdogan ha assegurat que el seu país “està legítimament orgullós d'estar al costat correcte de la història" i ha justificat la seva visita perquè és un membre més de l'oposició a Al-Assad.
Fidan ha destacat que el factor que més preocupa a Turquia és la seguretat. "No ens podem quedar de braços creuats. La seguretat a Síria ha de ser establerta des d'ara mateix”. El ministre també ha recordat que “no existeix lloc” ni pel PKK ni per a les milícies de les Unitats de Protecció Popular (YPG), l’ala armada del partit polític kurd a Síria. "El PKK i les YPG s'han de dissoldre com més aviat millor", ha sentenciat el turc, que ha sol·licitat, una vegada més, l'aixecament de les sancions de la Unió Europea i els Estats Units sobre el règim sirià per facilitar el període de transició.
"El poble turc, l'Estat turc i el president del país, Recep Tayyip Erdogan, sempre faran costat al poble sirià", ha sentenciat Fidan. El ministre, però, ha reconegut els "grans desafiaments" que hi ha al davant en un país "on la meitat de la població segueix fora i la infraestructura econòmica s'ha enfonsat” per anys de conflicte.
El paper de la UE
Després de la caiguda d’Al-Assad, la Unió Europea ha obert la porta a la possibilitat de reduir les sancions a Síria. Des de Brussel·les encara consideren a l’HTS com una organització terrorista pels seus anteriors vincles amb l’Estat Islàmic. Això fa desconfiar els 27 sobre si el grup islamista pot garantir una transició democràtica o no. En aquest sentit, la UE va enviar a principis d’aquesta setmana una delegació per mantenir converses amb els líders de l’HTS. Aquesta reunió suposa un primer pas cap a la normalització de les relacions polítiques. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen ja ha parlat sobre les dures sancions imposades contra el règim, un tema que ha discutit amb Erdogan.