L’expresident del Consell Europeu, Donald Tusk, ha afirmat aquest diumenge en una entrevista a la BBC que Brussel·les sent "empatia" cap a una Escòcia independent que s’adhereixi a la Unió Europea.
Tot i que Tusk ha deixat clar que actualment no és tasca seva valorar les relacions entre la Unió i el Regne Unit - així com tampoc les seves circumstàncies legals- creu que una interpretació justa és que si "Escòcia arriba a ser independent s'entrarà en un procés de regulació per la seva entrada a la Unió". Una nova etapa, diu Tusk, que des de l'Eurocambra, "emocionalment es rebrà amb entusiasme", pronostica.
L'expresident ha assegurat en la conversa amb el periodista amb Andrew Marr que, des del Brexit, "se sent molt escocès".
La primera ministra, Nicola Sturgeon, ha afirmat que una Escòcia independent procurarà l'adhesió completa a la UE.
No obstant, Tusk ha alertat que la possible entrada d'una Escòcia independitzada del Regne Unit no seria automàticament acceptada pels vint-i-set i que no rebria cap tracte especial per part del bloc, sinó que hauria de seguir els tràmits oficials.
Per altra banda, el nou president del Consell Europeu, Charles Michel, va indicar l'any passat que li semblava que el Brexit havia canviat l'actitud de la UE cap a la possibilitat que Escòcia fos independent.
Altres líders comunitaris han expressat tristesa davant el divorci, com és el cas del president francès, Emmanuel Macron. és un projecte del qual Londres voldrà tornar a formar part. En una carta oberta dirigida als britànics, Emmanuel Macron va dir que pensa en els milions de ciutadans d'aquest país que "encara se senten profundament integrats a la UE". "Us en aneu de la Unió, però no us aneu d'Europa. Tampoc us desvinculareu de França ni de l'amistat de la seva gent", va apuntar el mandatari gal, que va recordar en el seu discurs que si el Canal de la Manxa "mai ha aconseguit separar els nostres destins, tampoc ho farà el Brexit".
Referèndum "legal i vinculant"
El passat 31 de gener, quan el Brexit es va consumar, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va afirmar que "és possible" celebrar un referèndum d'independència el 2020, que ha de ser "legal i vinculant" i que compti amb el reconeixement de la comunitat internacional".
La dirigent escocesa va avançar, a més, que una Escòcia independent buscaria una pertinença total a la Unió Europea.